7 причини, поради които трябва да спрете да си лягате с мокра коса

7 причини, поради които трябва да спрете да си лягате с мокра коса

Лягането с мокра коса вечер има много странични ефекти. Има много жени, които не искат да използват сешоар и предпочитат косата им да изсъхва сама, но в такъв случай е добре да миете косата си през деня, а не вечер, за да избегнете лягането с мокра коса. Ето няколко причини, поради които е добре да спрете да си лягате с мокра коса:

1. Това може да раздразни скалпа ви

На всеки се е случвало да изпитва лека болка или сърбеж в скалпа си. Често обвиняваме шампоана за това, но причината може да е и лягането с мокра коса. Пърхотът и други проблеми със скалпа могат да се появят в следствие на спането върху влажна калъфка. Когато спим с мокра коса, влажната и топла среда могат да увеличат растежа на бактериите.

2. Косата се заплита

Мократа коса е крехка. Когато си легнете преди да изсушите косата, тя може да се оплете по време на сън. На сутринта косата ви ще бъде заплетена и това може да добави допълнителен стрес към сутрешната ви рутина.

3. Това може да причини главоболие

Ако си легнете с мокра глава, има вероятност да се събудите с главоболие. Някои експерти казват, че спането с мокра коса понижава температурата на тялото и причинява главоболие, тъй като тялото ви се опитва да се затопли. Други специалисти смятат, че лягането с косата, увита в кърпа, причинява болка и дори може да прекъсне съня ви.

4. Косата става непокорна и хвърчаща

Лягането с мокра коса няма да доведе до сериозни здравословни проблеми, но ще се отрази на това как изглежда косата ви. Влажната коса създава по-силно триене върху калъфката за възглавница, което прави косата ви непокорна и хвърчаща. Отделянето на допълнително време за сушене на косата преди лягане може да ви спести време на сутринта. 

5. Косата няма да има никакъв обем 

Обемът е сериозен проблем, особено за тънката коса. Тя е нежна и й липсва обем. Спането с мокра глава е особено вредно за този тип коса. Тя не може да възвърне обема си толкова лесно, затова ако редовно лягате с влажна коса, това ще я направи още по-малко обемна.

6. Това е основната причина за нацъфтели краища

Навикът да спите с мокра коса е една от причините, поради които трябва да подстригвате косата си толкова често. Тъй като мократа коса е по-уязвима, въртенето в съня и триенето във възглавницата могат да причинят нацъфтели краища.

7. Предизвиква дразнене на кожата

Спането с мокра коса влияе не само на скалпа ви, но и на кожата ви. Комбинацията от мокра коса и температурата във вашата спалня, могат да осигурят перфектните условия за растеж на дразнещи кожата бактерии.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay