Виновен ли е шоколадът за появата на акне?

Виновен ли е шоколадът за появата на акне?

Ядете ли често сладолед, бисквити, шоколад или вафлички? Както се оказва, този навик може да е виновникът за появата на пъпки по лицето ви. Мащабно проучване показва, че храни с високо съдържание на мазнини и захар, животински продукти могат да предизвикат акне. Учените развиват теория, според която простите въглехидрати и млечните храни могат да нарушат нивата на хормоните, увеличавайки оксидативния стрес и възпалението.

Акнето е възпалително заболяване, независимо от причината. Както отбелязват изследователите, всеки етап от развитието на акне има възпалителен компонент, дори при липса на Propionibacterium acnes, микробът, отговорен за появата на пъпки. Това възпаление може да се дължи на повишена активност на мастните жлези или други причини, като например наличието на определени невропептиди в тях.

Въпреки че акнето при възрастни е напълно лечимо, то вероятно ще ви отнеме много опити и време, докато разберете кое върши работа за вас. Но, както се казва, превенцията е по-добра от лечението и може да успеете да се отървете от обривите, като намалите въглехидратите.

Виновен ли е шоколадът за появата на акне?

Но какво общо имат простите въглехидрати с акнето?

Шоколадът и други сладки храни често биват обвинявани за появата на пъпки, но истината е, че нито една храна не причинява акне. Някои храни обаче, особено тези, богати на прости въглехидрати, могат да допринесат за появата му. Проучване, публикувано в списанието на Европейската академия по дерматология и венерология, предполага, че сладкишите и нездравословната храна могат да увеличат риска от акне. Изследователите също установяват, че тийнейджърите с по-здравословни хранителни навици са по-малко склонни да развият това кожно заболяване.

Храните с висок гликемичен индекс, като тези, съдържащи захар и прости въглехидрати, предизвикват възпаление, което може да увеличи производството на себум. Излишъкът от себум може да запуши порите ви, което води до пъпки. Също така, излишната захар може да влоши псориазиса, розацеята или други кожни заболявания и да ускори стареенето.

Просто казано, шоколадът и други храни могат да причинят сериозни проблеми на кожата ви. Въпреки че не влияе на всеки, ограничаването на тези храни може да доведе до по-малко пъпки. В проучване, проведено върху 2258 души, 87% виждат значителни подобрения във външния вид на кожата след намаляване на простите въглехидрати. В друго проучване, пациентите, които са преминали към режим с храни с нисък гликемичен индекс, показват значително намаляване на лезиите от акне в рамките на 10 седмици.

Кои храни имат нисък гликемичен индекс?

Както вероятно знаете, не всички въглехидрати са еднакви. Сладкишите, белия хляб, газираните напитки и други храни или питиета, богати на прости въглехидрати, могат рязко да повишат нивата на кръвната захар. Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, зеленчуци, бобови растения и нерафинирани зърна съдържат сложни въглехидрати, което води до постепенно повишаване на кръвната глюкоза. Гликемичният индекс (GI) измерва влиянието на въглехидратите върху нивата на кръвната захар. Колкото по-високо е това число, толкова по-бързо ще се повиши кръвната Ви захар след прием на дадена храна.

Виновен ли е шоколадът за появата на акне?

Можете да заложите на храни като зеленчуци, бобови растения, черен шоколад, ядки и някои плодове. Също така можете да се храните без въглехидрати с продукти като месо, риба или домашни птици, които имат незначително въздействие върху кръвната захар.

Няма нужда да спирате приема на въглехидрати, за да предотвратите появата на акне. Просто трябва да ограничите простите въглехидрати, включително захарите. Например нерафинираните зърнени храни имат по-ниски стойности на GI от зърнените закуски. По същия начин ръженият хляб и пълнозърнестите макаронени изделия ще повишат кръвната ви захар по-бавно от белия хляб или рафинираните тестени изделия. А ако сте любители на сладкото, изберете черен шоколад, горски плодове, фъстъчено масло или цитрусови плодове.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay