Едно върху друго

Напластяването като тренд, който ще предизвика лятното въображение

Вляво: модел на Masha Ma; вдясно: предложение от Marni
Вляво: модел на Masha Ma; вдясно: предложение от Marni

През лятото жаркото слънце съблича почти всички дрехи от тялото и ни праща по градските улици, оставяйки ни с ясното съзнание колко малко плът прикриваме. За идния топъл сезон модата ни е подготвила един тренд, който на пръв поглед изглежда съвсем невъзможен за прилагане при високите температури. Представлява многопластово обличане, което на второ четене обаче приехме за изключително комфортно предложение.

Напластяването се наложи като тренд за лято 2012 и показва един различен начин, чрез който да изразим личния си стил. Имаме възможността да съчетаем две или повечетенденции, без това ни решение да изглежда безвкусно. Вярно, че някои от хората по улиците може да обявят визията ни за "клошарска" или "клоунска", но когато става дума предразсъдъците, ние отдавна решихме, че те трябва да бъдат затикани някъде дълбоко в ъгъла на съзнанието.

Естествено, дрехите, които ще редим слой по слой върху себе си, представляват само феерични и леки материи. Коприна, кашмир, дантела. Всичко, което носи свобода на движението и докосва нежно кожата, без да я дразни.

Силуетът, особено типично за сезона, е разкроен, вертикален и свободно следващ дължината на тялото. Материите възкресяват женствеността, която гъделичка любопитното око със своята мистериозност. Липсват излишната показност и целенасочената разголеност, която, както знаем, е така присъща на много дами.

Цветовете при напластяването са типични за горещите дни, затова сред палитрата намираме свежи и ярки тонове, които напомнят за енергичността на сезона.

След думите идва и практиката. В ядрото на тенденцията се крие умереността. Важно е не какво обличаш, а как го съчетаваш.

Едно върху друго

С един бърз поглед към пролетно-лятната колекция на Masha Ma забелязваме умелата метаморфоза, която са приели облеклата от 50-те години на миналия век, за да се адаптират към съвременния свят. За тази амбициозна цел дизайнерката е използвала именно напластяването. Фусти от феерични материи се спускат изпод разкроените рокли на петдесетарските домакини, за да възродят красивия винтидж стил в една съвременна среда.

Междувременно в колекцията на Marni също виждаме подобни материализирани идеи, които следват силуета на миналото, но използват многослойния тренд, за да го модернизират.

В една друга колекция виждаме футуристичния вид на напластяването. При лейбъла Daks наблюдаваме съчетаването на прилепнали по тялото къси панталонки, които се подават под разкопчана пелерина с разкроен силует и в класически цветове. В този случай, макар наслояването да асоциира за покриване на плътта с материя, краката всъщност са свободно подчертани и крачат уверено по слънчевите улици.

Портокалови рокли падат свободно по тялото, а чифт панталонки се показват свенливо отдолу и при колекцията на Lyn Devon. Цветове този път са плодови, а комбинацията с гладиаторски обувки предизвиква смелостта на всяка дама.

Подходът на Luca Luca намира пресечната точка между различните материи в един аутфит. Дизайнерът наслагва леки шифонени материи върху нежна коприна, която гали тялото. При него трендът се изявява в черен цвят, което го превръща в по-лесно приложим в бизнес среда.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay