Как да направите краката си супер меки с прости съставки, които имате у дома

Как да направите краката си супер меки с прости съставки, които имате у дома

Лятото е сезонът на сандалите, чехлите и еспадрилите и е крайно време да обърнем внимание на краката си. Да, тези крака, които често забравяме. Мазолите, пукнатините и сухата кожа, които се появяват, когато пренебрегваме техните нужди, могат да бъдат непривлекателни и болезнени. 

Събрахме няколко съвета за това как да поддържате краката си супер меки и то само със съставки, които имате вкъщи! 

Нека да започнем с някои общи съвети. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че краката ни изискват ежедневна грижа. Ако искате петите ви да са гладки и меки, ежедневно трябва да използвате пемза, за да премахвате мъртвата кожа. Има няколко неща, които искаме да ви напомним:

Отстранете мъртвата кожа по време на или точно след душ или вана, когато е мека. Използвайте кръгови движения за по-добри резултати. Изплакнете и подсушете краката си след процедурата и след това нанесете овлажнител.

Ако използвате вана за крака, пълнете я с хладка вода. Топлата вода може действително да изсуши кожата ви.

Можете да опитате кокосово масло или масло от ший, за да овлажнете краката си или дори да ги смесвате в съотношение 3: 2. Използвайте ги през нощта и носете меки памучни чорапи, след като нанесете крема за по-добри резултати.

1. Сода

Всички знаем, че содата за хляб е универсален чудодейник и разбира се можем да я използваме и в грижата за краката. Всичко от което се нуждаете е:

3 части сода за хляб

1 част вода

Смесете съставките в купа и нанесете на краката си. Масажирайте ги, като обръщате специално внимание на петите и пръстите на краката. Ако кожата е прекалено суха, използвайте пемза. Когато свършите, изплакнете краката си с топла вода и нанесете малко овлажняващ крем или някакво масло.

Друг вариант за употреба на сода за хляб е ваната за крака. Няма нищо по-просто: просто напълнете контейнера с топла вода, добавете 3 супени лъжици сода за хляб, разбъркайте и накиснете краката си за 10 минути. След това ги изплакнете с вода и нанесете любимия си овлажнител.

2. Ябълков оцет

Ако комбинирате оцет с вода за уста, можете да омекотите кожата на краката си. Нуждаете се от:

1 част ябълков оцет

1 част Listerine

2 части топла вода

Потопете краката си в тази смес за около 10 минути и изплакнете след това. 

3. Зехтин

Тук няма специална рецепта. Всички знаем колко добър овлажнител е зехтинът, така че просто го нанесете на краката си, сложете си памучни чорапи и ги оставете така за през нощта. Ако имате свободно време, поглезете краката си с масаж. Повтаряйте тази процедура редовно, за да има ефект. 

4. Мед

Медът също е чудесен овлажняващ агент: задържа влагата в кожата, което я прави приятна и мека. Ето как можете да го използвате:

1/4 чаша кафява захар

2 супени лъжици кокосово масло

2 супени лъжици мед

3 капки ментово масло

Разбъркайте внимателно всички съставки в купа и масажирайте краката, след това изплакнете и изсушете с кърпа.

5. Мляко

Отегчихте ли се от водните бани за крака? Ако е така, тук е нещо специално за вас:

4 чаши пълномаслено мляко

2 шепи сода за хляб

Няколко капки от любимото ви етерично масло, малко отпускаща музика, няколко свещи и добро настроение!

Загрейте млякото, но не бива да бъде прекалено горещо. Изсипете го във вана за крака и накиснете краката си за 10 минути. След това вземете шепа сода за хляб и масажирайте краката си, като обръщате специално внимание на твърдите области. Повторете на другия крак. След това потопете двата крака в млякото за още 5 минути.

Когато сте готови, изплакнете, подсушете и нанесете овлажняващ крем.

6. Ментово масло

Ментата има приятен охлаждащ ефект върху уморените крака и омега-3 киселини подхранват кожата. Ако това звучи привлекателно за вас, опитайте това:
1 чаша овесени ядки
1 чаша царевично брашно
1/4 чаша груба морска сол
1 чаена лъжичка масло от мента
Смесете съставките и нанесете върху мокри крака. Масажирайте няколко минути, изплакнете, изсушете и хидрирайте.
7. Банан
Колкото и странно да звучи, бананът е страхотно средство за сухи крака. Той съдържа аминокиселини и витамини, които могат да омекотят кожата ви. Всъщност има два начина да се възползвате от бананите:
Намачкайте няколко узрели банана и нанесете маската на краката си за около 20 минути. След това изплакнете с хладка вода.
Ако харесвате бананите в стомаха си, а не на краката си, разтривайте вътрешната част на кората на сухата ви кожа на краката. Останалото е същото: изчакайте, изплакнете, изсушете. Лесно е!
8. Гел от алое вера
Можете да си направите такъв гел, ако имате растение вкъщи.
Вие дори не се нуждаете от специална рецепта тук - гелът може да се прилага или преди душ или вана, или след тях. Можете да накиснете краката си след това да изтъркате мъртвата кожа и да използвате гела като краен етап на хидратация. Просто го нанесете на краката, поставете памучни чорапи и си легнете.
9. Вазелин
Вазелинът подготвя краката ви за по-нататъшно ексфолиране. Така че всичко, от което се нуждаете, е дебел слой вазелин на краката, под чорапите ви преди лягане. Когато се събудите сутрин, изтъркайте мъртвата кожа и изплакнете. 
10. Паста за зъби
Изненадващо, пастата за зъби действително може да помогне на краката ви. Това може да стане последната ви крачка към съвършенство.
На първо място, тя може да бъде чудесно охлаждащо средство. Единственото предупреждение е: не използвайте паста за зъби, ако имате дълбоки пукнатини - не забравяйте, че съдържа ментол, който може да ви изгори.
Тя избелва ноктите на краката. Нанесете паста и търкайте със стара четка за зъби.
Тя също така може да ви помогне да се отървете от гадните мехури. Просто нанесете малко паста на проблемната зона и оставете за няколко часа. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay