Цигареният дим - изключително вреден за детската психика!

Цигарите влияят и на децата

Цигареният дим - изключително вреден за детската психика!

Неприятният цигарен дим вреди на всички - пушачи, непушачи, деца, възрастни. Оказва се обаче, че негативното му въздействие върху здравето може да доведе до психически разстройства у децата. Твърдение, доказано от британски учени, цитирано от Ройтерс.

 

Учените са установили, че майките, които палят лекомислено поредната цигара край децата си, рискуват те да развият поведенчески разстройства.

 

Изследването е направено от Медицинския университет в Маями, а в него са участвали 3000 деца между 8 и 15 години, изложени на цигарен дим.

 

Учените измервали нивата на котинин в кръвта на децата. Самият котинин е веществото, което се получава след разпада на тютюна, а в организма на всяко дете са били открити следи от него. Всички деца били интервюирани, за да се установи имат ли симптоми на психическо или поведенческо разстройство.

 

След като били взети предвид всички фактори, включително възраст и раса, било установено, че при момчетата, изложени на цигарен дим, има голям риск от развитие на заболявания като депресия, тревожност и хиперактивност.

 

Момичетата, изложени на цигарен дим, са застрашени от развитие на хиперактивни разстройства и тревожност.

 

7% от децата били диагностицирани с хиперактивно разстройство, 15% с депресия и 9% с тревожност.

 

Учените разкриват, че срещат трудности в определянето на по-вредното от двете: пушенето по време на бременност или излагането на цигарен дим след раждането.

 

Известно е, че пушенето при бременните се свързва с дихателни и сърдечни проблеми в последствие.

 

"Време е да спрем излагането на децата на отровния тютюнев дим!", заявява доктор Брус Ланфер. "Беззащитни, те страдат от последиците от пасивното пушене. Виновни са само пушачите, време е да се замислят сериозно!", продължава той.

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay