6 причини, поради които оставянето на окосмяването по тялото не е толкова лоша идея

6 причини, поради които оставянето на окосмяването по тялото не е толкова лоша идея

Човешкото тяло има около 5 милиона космени фоликули. Това изглежда като огромен брой, може би дори прекомерен или безполезен, но всъщност трябва да отдадем повече внимание на окосмяването си. Може да не знаете това, но космите имат предназначение: помагат за регулиране на телесната температура и защита на тялото от външни елементи като мръсотия. Космите са нещо естествено, което трябва да имате и на всичкото отгоре е много полезно да ги имате. И така, защо да продължите да инвестирате пари и време в премахването им, било чрез кола маска, фото епилация и т.н.?

Е, отговорът е прост. Не е нужно да го правите. Ето защо оставянето на окосмяването по тялото всъщност не е лоша идея: 

1. Космите предотвратяват предаването на бактерии и други патогени

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че обезкосмяването е въпрос на естетика и няма абсолютно нищо общо с хигиената. Космите не причиняват или допринасят за разпространението на какъвто и да е вид заболяване. Напротив, те ви предпазват от неща от това естество.

Например, вземете космите по нашите тела, ръцете и краката. Тези косми са само един от многото начини, по които тялото ни трябва да се защитава от неизвестни заплахи, като насекоми. Всъщност космите са свързани с тактилни рецептори на кожата, което им позволява да действат като предупредителен инструмент, когато някаква муха или друг паразит се опитва да ни налази. 

По същия начин космите в носа филтрират микробите, които се вдишват през ноздрите, така че да не могат да достигнат до дробовете ни. От друга страна, космите по интимните части предпазват от инфекции и заболявания. Доказано е, че хората, които се бръснат по-често и интензивно, са изложени на по-голям риск от заразяване с бактерии, вируси и други заболявания.

2. Също така предпазват кожата ви от слънцето

Космите осигуряват защита от 2 вида лъчи, с които сме в постоянен контакт и които могат да се окажат много вредни за кожата ни. Ултравиолетовите лъчи, известни още като UVA, и невидимите лъчи, които са част от енергията, която получаваме от слънцето, или UVB.

В зависимост от плътността на космите, които имате, дебелината на космите и колко меланин произвеждате, космите ще ви защитят по различен начин. Колкото по-плътни, дебели и/или тъмни са космите, толкова по-голяма защита имате.

Моля, имайте предвид обаче, че това не означава, че ако не се бръснете, вече не трябва да използвате слънцезащитен крем.

3. Няма да имате враснали косми

Врастналите косми се появяват при всеки вид обезкосмяване. Причината е проста. Когато косъмът започне да расте отново, но върху кожата има мъртви клетки, те запушват фоликула и косъмът не може да пробие. Така се появяват врастналите косми, които са много неприятни и ще се сбогувате с тях, ако спрете да се обезкосмявате. 

4. Ще забравите за раздразнената кожа

Бръсненето, кола маската, епилацията и другите методи за обезкосмяване причиняват най-различни раздразнения на кожата. Може да се появят зачервявания, пъпчици и т.н. Ако спрете да премахвате космите от тялото си, ще забравите за раздразнената кожа. 

5. Телесната ви температура ще бъде по-добре регулирана

Когато тялото ви е студено, космите по тялото ви настръхват или образуват нещо като слой, който ви помага да задържате топлината върху епидермиса. Когато обаче е горещо, космите улесняват изпотяването на тялото ви и това ни помага да се охладим. Ето защо космите помагат за регулиране на телесната температура.

6. Ще спестите време и пари

Повечето хора харчат много пари всяка година за продукти за бръснене или епилация. Помислете за факта, че не купувате само самобръсначки или кремове за епилация. Също така се нуждаете от пяна и много други неща. Кола маската е още по-скъпа, а няма да коментираме лазерната епилация! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay