Безопасно ли е да тренирате, докато сте бременна

Много жени, които тренират в ежедневието си, са учудени как бременността повлиява на техните тренировки. Но не забравяйте, че това са нормални, краткосрочни промени.

Безопасно ли е да тренирате, докато сте бременна

Разбира се, упражненията по време на бременност до голяма степен зависят от това какво е вашето фитнес ниво, в кой триместър сте и как се чувствате. Но едно е сигурно – фитнесът е позволен за бременни. Ако един уред или силова тренировка не е за вас, то има още много какво да опитате.

Постоянните упражнения могат да сведат до минимум болките и запека, биха ви помогнали да спите по-добре и да намалите риска от гестационен диабет и депресия. Може дори да имате по-лесно и бързо раждане. Развиването на добри навици за тренировка ще ви помогне да възвърнете формата си по-бързо след раждането.

Нещо повече, тренировките поддържат нивата на ендорфина, хормона на щастието, стабилни. Това е решаващо, при положение че през тези девет месеца хормоните ви бушуват постоянно.

Могат ли упражненията да навредят на бебето? Много млади бременни се притесняват от спонтанен аборт, ако спортуват. Но няма реални доказателства, че физическата активност може да го предизвика. Въпреки това, съвсем в началото на бременността повишаването на основната ви телесна температура може да бъде вредно за плода, така че бъдете хидратирани, не спортувайте на открито в горещините и избягвайте силовите тренировки. Те няма да навредят на бебето, но ще ви уморят повече, отколкото самия факт, че носите в себе си още един човек.

Кръвният обем се удвоява по време на бременността и сърцето на жената трябва да работи по-усилено, за да избута цялата тази кръв, включително тя да циркулира през плацентата, който е допълнителен орган в тялото на жената, докато носи дете. Това значи, че стресът върху сърцето ви ще бъде с 50% по-голям.

Как ще се чувствате? Бременните жени забелязват, че по-често от преди остават без дъх. Може да приемете, че това е знак, че не сте във форма. Всъщност по време на бременност дишате с 20 до 25% повече въздух, защото трябва да се отървете от въглеродния диоксид, част от вашата кръв и кръвта на бебето ви. Бебетата не дишат самостоятелно, но все още произвеждат въглероден диоксид, който се прехвърля в кръвта на майката. Така че ако въздухът не ви стига, не се тревожете. Това просто означава, че тялото ви се адаптира към бременността, както е нужно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay