Всичко, което трябва да знаете за мъжката менопауза

Всичко, което трябва да знаете за мъжката менопауза

Често говорим за това как менопаузата може да бъде трудна за жените и наистина се вярва, че това състояние засяга само нежната част от света. Така че може да бъдете изненадани да разберете, че и мъжете преминават през менопауза.

Господата също са изправени пред понижаване на нивото на тестостерон в организма между 45 и 65 години, което води до поява на симптоми, наподобяващи тези на менопаузата при дамите. И въпреки че не се говори много по този въпрос, той е факт, който не може да бъде загърбен просто така.

Медицинският термин за менопаузата при мъжете е андропауза. Какви биха могли да бъдат най-честите симптоми на менопаузата при мъжете? Андропаузата може да доведе до много симптоми, които могат да повлияят на физическото, сексуалното, психологическото функциониране на човека и имунната реакция на организма. Някои от видимите симптоми на състоянието включват умора, ниска физическа активност до пълно изтощение.

Мъжете, също като жените, страдат от тревожност, заедно с промените в настроението и депресия. За някои мъже може да бъде дори по-трудно, ако имат някакви съпътстващи заболявания като диабет, лошо храносмилане, възпаления или пък вредни навици като тютюнопушене, алкохолизъм и т.н.

Симптомите на андропаузата се различават при всеки мъж, тъй като спадът в нивата на тестостерона зависи от тялото на човека. Някои други често срещани симптоми, които мъжете изпитват, са еректилна дисфункция и липса на сексуално желание и намаляване на костната плътност.

За да облекчат симптомите, лекарите понякога установяват основните състояния, допринасящи за симптомите на адропаузата.

Какво би могло да бъде лечението на мъжката менопауза? Терапевтичната идентична хормонална заместваща терапия е едно от най-често ползваните лечения за мъжката менопауза. Терапията се препоръчва, когато организмът на мъжа не е в състояние сам да произвежда достатъчно тестостерон.

Смята се, че билки като женшен също са ефективни при лечение на андропауза, заедно с оптимална диета. Диета, богата на протеини и омега 3-мастни киселини помага за повишеното производство на тестостерон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay