Грешки в домакинството, които вредят на здравето ни

Грешки в домакинството, които вредят на здравето ни

Според проучванията, жените отделят 3 пъти повече време за домакински задължения, отколкото мъжете. Обикновено те готвят храната, грижат се за близките си и, разбира се, почистват. Подредената и чиста къща наистина е приятна за очите ни, но също така чистотата е от изключителна важност за здравето. 

Ще ви представим някои грешки, които допускаме в домакинството, които могат да бъдат опасни за здравето ни. 

1. Използване на метла вместо прахосмукачка

Разбира се, много по-лесно е да почиствате мръсотия и боклуци от пода с метла, отколкото да почиствате с прахосмукачка. Работата е там, че метлата не събира прах и мръсотия, а вместо това вдига всичко във въздуха и го разнася из стаята. Трябва да използвате метла само в случаи, когато трябва бързо да съберете разсипано брашно например. Във всички останали случаи е по-добре да използвате моп или прахосмукачка. 

2. Изливане на грес и масло в канализацията или тоалетната

Всички знаем, че не бива да хвърляме дамски превръзки, салфетки или други големи предмети в тоалетната. Но малцина от нас знаят, че други по-малки неща, като грес, също не трябва да стигат до тръбите. Въпреки че може лесно да се измие с гореща вода и сапун, след като мазнината достигне студената част на тръбата, тя ще се утаи по стените й, ще се натрупа и ще доведе до запушване и неприятна миризма. Остатъците от мазнината могат да бъдат поставени във водоустойчива торба и изхвърлени в кошчето.

3. Не използвате овлажнител за въздух

Тапетите в апартамента може да станат влажни и да се появи плесен, ако има постоянна висока влажност. Освен това килимите, паркетът и ламинатът също страдат от прекалено влажния въздух. При ниво на влажност над 55% подът става влажен, може да набъбне и да се деформира и да започне да скърца. Но малко хора знаят, че липсата на влажност също е вредна за организма и може да допринесе за развитието на различни заболявания - от алергии и сухота в очите до бронхит. За да се грижите за здравето си, е добре да проверявате влажността в дома си и ако е необходимо да овлажнявате въздуха допълнително. 

4. Измиване на тоалетната и мивките без ръкавици

Свикнали сме да използваме силни химически препарати за измиване на тоалетни и мивки. Но малко домакини използват продукти със защита като ръкавици и маски. При контакт с кожата активните вещества могат да причинят дразнене и дори химическо изгаряне. Вдишването на тези вещества също е опасно: самите производители препоръчват използването на тези продукти само в добре проветриви помещения.

5. Засаждане на големи дървета близо до къщата

Хубаво е да видите цъфтящи рози или да помиришете ароматен храст близо до прозорците си. Експертите обаче не препоръчват да се засаждат големи дървета и храсти близо до къщата - корените им могат да разрушат основите. 

6. Постоянно държите прозорците отворени

От една страна, тези хора, чиито прозорци са обърнати към слънчевата страна, имат късмет, защото имат повече светлина в апартамента си. От друга страна, желанието да пропуснете слънчевите лъчи в апартамента може да ви изиграе жестока шега. Всичко това, защото стъклото почти напълно блокира ултравиолетовите лъчи В, но предава лъчи тип А. Това са лъчите, които причиняват стареене на кожата и карат мебелите да загубят цвета си. Обратното, ако пердетата са постоянно затворени, също е опасно. Според учените слънчевите лъчи убиват някои бактерии и ни създават добро настроение, което е не по-малко важно.

7. Измиване на килима твърде често

Чистият килим е гордостта на всяка домакиня. Трудно е да си представим колко време и енергия се изразходват за премахване на петна и почистване. Работата е там, че измиването му твърде често може да навреди на килима, особено на килимите, изработени от изкуствени материали и които не струват много. Килимът може да започне да събира влага, лепилото сприра да работи и цветовете му ще загубят ясните си граници поради допълнителната влажност - всичко това може да доведе до пълно разваляне на килима. За да удължите живота му, не го мокрете твърде често и почиствайте повърхността по правилния начин: почиствайте килима с прахосмукачка около 2 пъти седмично и го перете поне веднъж годишно.

8. Държите вратата на пералнята затворена

Често няма много място в банята, където е инсталирана пералнята, затова много хора държат вратата й затворена. Когато обаче вратата е затворена, водата в машината не се изпарява. Още по-лошото е, че повишената влажност е идеалното място за размножаване на бактерии и плесени. Ето защо експертите препоръчват вратата да е малко отворена, когато пералната машина не работи.

9. Твърде много растения в спалнята

Спалнята е най-уютното място във вашия дом. Но когато в тази стая липсва уют, ние започваме да използваме различни трикове, за да го постигнем: купуваме повече цветя, дрехи и сувенири с надеждата, че силният аромат и ярките детайли ще променят възприятието ни и ще се чувстваме по-комфортно в тази стая . В действителност, растенията подобряват микроклимата в къщата и създават комфорт, но не по време на цъфтежа. Силната миризма на цъфтящи растения и въглеродния диоксид могат да провокират главоболие или просто да ви дразнят. Ако не се дразните от миризмата на цветя, това е страхотно, но ако техният аромат влияе на съня ви, трябва да преместите цветята на друго място.

10. Изобилие от сувенири у дома

Много хора знаят, че колкото повече неща съхранявате у дома, толкова повече ще трябва да почиствате. Всички тези фигурки и сувенири са перфектни "магнити" за прах, а битовият прах може да предизвика алергични реакции. Освен това нивото на шума може да повлияе и на вашето благосъстояние. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay