До майките, които остават в нещастен брак, заради децата си

Ето защо не бива да го правите

До майките, които остават в нещастен брак, заради децата си

От известно време сте нещастни. Всъщност дори сте забравили какво е да бъдете щастливи. Хората нямат представа какво преживявате. Външно изглеждате като щастлива двойка. Но хората, които ви познават добре, знаят, че нещо не е наред. Вие сте недоволни и това си личи. Дори когато се преструвате, защото мислите, че е по-добре за децата. Дори децата да не знаят точно какво се случва, те усещат, че не сте щастливи.

Колкото и да не искате да повярвате, децата разбират, че бракът ви не е щастлив, особено по-големите, които ви сравняват с останалите хора. Повечето майки в такава ситуация остават в този нещастен брак, защото вярват, че така е по-добре за децата. Мислите, че избирате нещастие за себе си, за сметка на щастието на децата ви. Не винаги разводът е лошо решение, напротив, понякога е правилното решение.

Въпреки че не искате да го правите, вие лъжете себе си и наранявате децата си...

 Вашата депресия може да се пренесе върху децата

Според доклад от Националния съвет за научни изследвания и Института по медицина от 2009 г. родителската депресия е свързана с ранните признаци на депресия при деца, които имат "труден" характер и по-ниска самооценка.

Да останете в нещастен брак, за да бъдат децата ви щастливи е напълно грешно. Ако вие не се чувствате добре как очаквате децата да се чувстват добре? Искате ли децата ви да се чувстват отговорни за вашата тъга? Не, нали? Тогава не оставайте в нещастния си брак, заради тях...

 Възможно е!

Да, възможно е да се грижите за семейството сами. Ще се справите с това да бъдете самотна майка и децата ви ще бъдат много по-щастливи. Отначало ще ви бъде трудно, докато подредите задълженията, разходите, приходите и т.н., но след време ще се чувствате много по-добре. Всяко дете предпочита да вижда майка си щастлива пред това да има много нови играчки, например. Не се страхувайте да направите тази крачка, заради себе си и най-вече заради децата си.

 Потърсили ли сте помощ?

Бракът ви не върви. Опитахте ли да се консултирате със специалист? Може би има надежда за вашия брак? Разговорите с партньора са първата стъпка към поправяне на нещата. Може би ще намерите смелост да поправите грешките и да бъдете щастливи отново. Не бързайте да се отказвате, но и работете по въпроса.

 Да се преструвате, че всичко е прекрасно, е грешно

Да живеете сякаш всичко е наред, когато нищо не е наред, вреди на децата ви. Представете си, че са възрастни. Искате ли да виждат тази ситуация като нормална и приемлива? Ако отговорът е "Не", спрете да се преструвате. Научете децата си, че това не е нормално и че не трябва да се примиряват с подобни обстоятелства.

Независимо дали ще изберете терапия, развод или брачно консултиране, трябва да покажете на децата си, че вие отговаряте за вашата съдба. Покажете на децата си, че щастието и грижата за себе си са важни неща. По този начин ще ги научите и те да преследват щастието си.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay