Ежедневни предмети, които неслучайно са в определен цвят

Ежедневни предмети, които неслучайно са в определен цвят

Човешкото око е способно да вижда повече от 7 милиона цвята. Благодарение на факта, че виждаме много различни цветове, можем да ги използваме в наша полза, за да улесним живота си. С течение на времето хората са създали неща, които са в определени цветове и има причина за това.

Ето 10 предмета от ежедневието, които са в определени цветове и има причина за това:

1. Пожарни хидранти

Пожарните хидранти имат различни цветове, за да представят колко галона в минута могат да произведат. Различни пожарни хидранти се използват за спиране на различни видове пожари, в зависимост от размера на самия пожар. Най-популярните цветове са червено, оранжево, зелено и синьо.

2. Самолети


Повечето самолети са боядисани в бяло, за да отразяват слънчевата светлина. Това помага за намаляване на щетите, причинени от слънцето и предотвратява прегряването на самолета. Боядисването на самолетите в бяло също им помага да изстиват по-бързо, когато са паркирани.

3. Гуми

Каучукът, който се използва за произвеждането на гуми, всъщност е бял, но се добавят сажди, за да се удължи живота им. Това впоследствие ги прави черни. Карбонът увеличава здравината и издръжливостта на гумите, като ги предпазва от UV светлината.

4. Светофар

До този момент всички трябва да сме запознати с 3-те цвята на светофарите. Червеното означава "спри", зеленото означава "тръгни", а жълтото означава "внимание". Има обаче причина, поради която тези цветове са избрани. Червеният е цветът с най-дълга дължина на вълната, което означава, че може да се види от по-голямо разстояние, което позволява на шофьорите да го виждат отдалеч. Жълтото има по-къса дължина на вълната от червеното, но е по-дълго от зеленото.  

5. Пешеходните пътеки "Зебра"

Контрастните черно-бели цветове в тези пешеходни пътеки ги правят видими отдалеч. Това дава на шофьорите достатъчно време да намалят скоростта и да позволят на хората да пресекат пътя. Тези 2 контрастни цвята също помагат на пешеходците да изпъкнат на техния фон.

6. Училищни автобуси

Жълтият цвят на училищните автобуси е избран от съображения за сигурност. Контрастните жълти и черни цветове на училищните автобуси им помагат да бъдат лесно забелязани от учениците, особено сутрин, когато те се качват. Тези 2 цвята също помагат на другите шофьори да виждат училищния автобус през по-тъмните часове на деня.

7. Таксита

Подобно на училищните автобуси, жълтият цвят, използван за такситата, ги прави лесно разпознаваеми. Жълтото е цвят, който лесно се откроява от другите на пътя.

8. Топка за футбол

В началото футболните топки били изцяло бели. Въпреки това, компанията Adidas решава да добави и черно към тях. Черно-белите топки се забелязват по-лесно по телевизията, защото по онова време снимките по телевизията също били черно-бели.

9. Тоалетна хартия

Тоалетната хартия има бял цвят, защото е избелена. Без белина, хартията би имала кафеникав цвят. Тоалетната хартия не се среща в много други цветове, защото компаниите би трябвало да я боядисват, а това би им струвало повече пари. Това означава, че тоалетната хартия е бяла, защото е по-евтина така.

Това обаче не е единствената причина за цвета й. Цветната тоалетна хартия няма да се разложи толкова бързо. Също така, когато е създадена цветната тоалетна хартия, много лекари я свързали с повишени рискове за здравето.  

10. Логотата на социалните мрежи


Въпреки че социалните мрежи имат различни цветове в логата си, много от тях използват синьото. Това е така, защото синият цвят се свързва с интелекта и ума, които са свързани с акта на общуване. Този цвят също представлява безопасност и надеждност. Социалните медии искат хората да се чувстват в безопасност, докато общуват с другите, така че те взели решение да използват синия цвят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay