Защо боядисваме яйца на Великден?

И каква е символиката на яйцето

Защо боядисваме яйца на Великден?

Великден е! Христос воскресе, скъпи читатели.

В днешния ден ще ви разкажем за традицията на боядисването на яйцата. Защо го правим и откъде произлиза тази традиция?

Великденските яйца са специално боядисани или нарисувани яйцам които се поднасят на Великден. Най-важният цвят е червеният. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти, лепенки и т.н.

Великденските яйца са една от основните характеристики на християнските празници (както е коледното дърво), те са и основни за Християнството, защото напомнят за възкресението на Христос. 

Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно  и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Червеното яйце е свързано и с култа към слънцето. Казва се, че грее "като слънце". На места червени яйца не се носят в кошарите, за да не ослепеят овцете.

Яйцето се възприема като символ на жизненото начало на прераждането и на обновлението в природата. В различни митологии – гръцка, римска, индийска и финска – яйцето се появява като първоизточник на света. В индийските вярвания животът е произлязъл от златно яйце, което плавало във вода (слънцето). Във финския епос "Калевала" се пее, че светът е съпроводен от 6 златни и 1 желязно яйце.

Яйцата, боядисани и изписани, са основен обреден елемент във великденския празничен цикъл. Участието им в магически ритуали има редица предпазни функции за хората, домашните животни и птиците, за посевите и реколтата. Особено магическа е силата на първото боядисано яйце, задължително червено.

Червеният цвят не само символизира Христовата кръв, но и живота, плодородието, обновлението.

Яйцето е слънчев символ. Затова и с него образно се измерват нарастването на деня, увеличаването на светлината. На Андреевден се казва "колкото пиле помръдва в яйце", а на Игнажден "колкото петел скача на прага".

Светъл празник!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay