Защо някои бебета имат коса, а други не

Защо някои бебета имат коса, а други не

Има твърдение, че жените, които повръщат много по време на бременността, раждат бебета с коса. През 2006 г. изследователи проучиха това и установиха, че от 28 жени, които са имали киселини и са повръщали по време на бременността, 23 са родили бебета с много коса. Те вярват, че хормоните, отделяни по време на бременност, също могат да контролират растежа на косата на бебето. Независимо дали е вярно или не, някои бебета идват на света с коса, а други не. Ето защо:

Косата на новороденото не изглежда по същия начин като косата на по-пораснало дете

Бебетата се раждат с всички космени фоликули, които някога ще имат през живота си. Въпреки това, косата на бебето (или липсата й) може да прилича малко на косата, която ще има, когато е по-голямо. Бебе, родено с гъста коса, може да оплешивее няколко месеца по-късно, а плешивото бебе може да има гъста и буйна коса след известно време. Новите кичури коса дори могат да бъдат много различни от първата коса, която бебето е имало.

Защо някои бебета имат коса, а други не

Генетиката може да играе роля в това

Въпреки че експертите не са 100% сигурни защо някои бебета се раждат с коса, а други не, те вярват, че гените и ДНК може да имат пръст в това. Обикновено растежът на косата настъпва около тридесетата седмица от бременността. Ако косата на бебето започне да расте в утробата, то вероятно ще се роди с коса на главата.

Защо някои бебета имат коса, а други не

Това може да се дължи на хормоните на майката

Нивата на хормоните са високи в утробата, така че те могат да спомогнат и за растежа на косата на бебето. След раждането обаче нивата на хормоните спадат значително. Това забавя растежа на косата на новороденото. 

Плешивите бебета не са непременно лишени от хранителни вещества

Тъй като бебетата се раждат с различни количества коса, някои родители може да се притесняват, че това е така, защото майката не е приемала достатъчно хранителни вещества по време на бременност или че бебето не е получило достатъчно калций. Но това всъщност не е вярно и е нормално бебетата да имат оскъдна коса до 1-годишна възраст. Само ако бебето няма достатъчно желязо или страда от заболявания, това може да бъде засегнато от растежа на косата им, но обикновено ще има други признаци, които не са свързани с косата.

Защо някои бебета имат коса, а други не

Някои новородени имат фина коса, която ще падне

Лануго е косата, която покрива тялото на някои новородени. Плодът развива лануго около четвъртия или петия месец от бременността и пада около шестия или седмия месец от бременността. Това означава, че често при раждането вече го няма, но някои недоносени бебета все още могат да бъдат покрити с тази фина коса.

Защо някои бебета имат коса, а други не

Бебетата с косопад са нормални

Повечето новородени губят част или цялата си коса през първите 6 месеца от живота си. Обичайно е те да загубят косата си в резултат на триенето на скалпа върху матрака или ако имат навика да блъскат главата си. Ще има по-малко такива търкания, след като започнат да се движат повече, да седят или просто да надраснат тези навици.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay