Защо се изчервяваме и какво се случва с тялото ни, когато това се случи

Защо се изчервяваме и какво се случва с тялото ни, когато това се случи

Като цяло хората са склонни да мислят, че могат да контролират собствените си реакции. По този начин реакциите, които те показват към другите, са тези, които считат за най-подходящи или удобни за даден момент. От друга страна, не можем да забравим, че има и други видове реакции, които са неволни и колкото и да искаме да ги контролираме, просто не можем. Това може да се види в случай на изчервяване, което е спонтанен отговор, който не можем да накараме да се появява умишлено, нито да го фалшифицираме - и всъщност е уникален за хората.

Изчервяването е толкова истинска и уникална реакция, която може да бъде трудна за разбиране, така че ние ще опитаме да ви дадем обяснение защо се случва:

Какво се случва с телата ни, когато се изчервяваме

Човешкото тяло претърпява поредица от реакции, както и процес, водещ до момента, в който бузите ни придобиват червеникав цвят, който ние възприемаме като изчервяване. Изчервяването изглежда естествена реакция на нещо, наречено симпатикова нервна система, която е отговорна за бързите неволни реакции на нашите тела.

Когато тази система възприема някои специфични видове емоции, тя изпраща съобщение до надбъбречните жлези за освобождаване на хормон, наречен адреналин, който също е отговорен за задействането на реакцията на организма за борба или бягство. Когато този хормон се освободи, пулсът ни започва да се ускорява, което от своя страна води до разширяване на кръвоносните съдове, увеличавайки както нивата на кислород в кръвта, така и притока на кръв.

Изследванията са открили доказателства, че областите, най-податливи на зачервяване, като бузите, шията и ушите (особено), имат различна анатомична структура, която прави възможна тази спонтанна и неконтролируема реакция.

Възможните причини за изчервяване

Вече познаваме вътрешния процес, който причинява това отличително оцветяване в някои части на телата ни. Но това е само описание на това, което се случва в телата ни. Също така е важно да знаете какво всъщност предизвиква подобна реакция и има няколко възможни причини.

Емоции: Срам, срамежливост, влюбване или дори гняв може да са причината някои части от лицето ни да се зачервят.

Температура: Ако телесната ни температура се повиши поради топлина или физически упражнения, вероятно ще се появи зачервяване. По същия начин екстремният студ може да доведе до различен оттенък на ушите, носа и бузите ви.

Треска: Когато телесната ни температура се повиши поради някакъв вид вирусен процес, често се появява зачервяване. Ако това е причината, когато треската отшуми, зачервяването ще изчезне заедно с останалите симптоми.

Храна или напитки: Яденето на нещо много пикантно или храни, съдържащи определени химични компоненти, също може да доведе до зачервяване. Същото може да се случи, ако пиете нещо, което е много горещо.

Различни подходи за разбиране на изчервяването

Дори днес научната общност все още не е намерила напълно точно обяснение за целта, която изчервяването всъщност има в нашето ежедневие. В опит да дадат обяснение, различни учени излизат с теории и излагат нови хипотези според доказателствата, които са открили. От тях 3 теории са получили по-голяма подкрепа от научната общност. Понастоящем тези 3 теории са най-приетите или правдоподобни.

Комуникативна теория: Според това предложение изчервяването има функцията да предава информация на нашите събеседници или на други хора около нас. Тоест ние бихме предоставили информация, без да комуникираме устно. Очевидно изчервяването ни помага да се възстановим и да запазим лицето си. В същото време позволява на другите да имат или да възвърнат загубеното доверие в човека, който се изчервява.

Нежелано социално внимание: Тази теория твърди, че изчервяването се появява като начин човекът, който ни наблюдава, бързо да осъзнае, че не сме доволни от вниманието, което ни обръща. Следователно, това е нещо напълно неизбежно и възниква в отговор на ситуации, в които сме подложени на строг контрол, похвали или просто това, което смятаме за прекалено голям интерес или нежелано внимание от друг човек.

Излагане: В този случай изчервяването ще се появи като отговор или като следствие от страха, че някаква частна информация, като тайна или лъжа, може да бъде открита или разкрита. Според тази теория това е начин да се отдадеш или да покажеш, че това, което се намеква, е вярно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay