Защо хората нямат черни очи

Защо хората нямат черни очи

Цветът на очите ни всъщност продължава да се развива и променя до около 3-годишна възраст. Oбаче е невъзможно човешките очи да са наистина черни на цвят. Очите ни просто изглеждат черни понякога, заради осветлението, поради отражението на дрехите, които носим, или използването на цветни контакти лещи.

Черните очи могат да съществуват само в измислени произведения и открихме защо. Също така открихме кой е най-рядко срещания цвят на очите. 

Нашите гени просто не го позволяват

Има около 16 различни гена, които са отговорни за цвета на очите ни. 2 от тези гени са основни фактори, които са гените HERC2 и OCA2. Тези гени определят цвета на очите ни чрез количеството меланин, присъстващо в ирисите ни. Получените цветове на меланина в очите ни могат да варират от голямо разнообразие от нюанси, като синьо и сиво, но възможно най-тъмният цвят е много тъмнокафяв, а не черен.

Защо хората нямат черни очи

Вероятно щяхме да плачем през цялото време, ако имахме черни очи

Обектите, които са черни, поглъщат повече светлина, за да изглеждат наистина черни. Излишната светлина и енергия, които те поглъщат, се преобразуват в топлинна енергия. Това може да означава, че ако нашите гени по някакъв начин са ни позволили да имаме черни очи, очите ни може да се нуждаят от много сълзи, за да не прегреят и изсъхнат.

Очите ни не биха били в безопасност срещу вредната светлина, ако бяха черни

Също така трудно бихме излезли посред бял ден, ако имахме черни очи. Слънчевите лъчи съдържат ултравиолетова или UV светлина, а черните предмети са склонни да абсорбират повече UV светлина от другите цветове. Продължителното излагане на UV светлина може да влоши здравето на очите ни и да доведе до проблеми като катаракта или рак на кожата. Благодарение на генетичния ни състав, меланинът, който осигурява цвят в ирисите ни, ни предпазва от ултравиолетова светлина. Проучванията показват, че меланинът може да унищожи над 99,9% от ултравиолетовата радиация, която поглъща, предпазвайки очите ни от увреждане поради излагане на слънце.

Бонус: най-редкият естествен цвят на очите

Защо хората нямат черни очи

Най-редкият естествен цвят на очите всъщност е зеления. Има само около 2% от цялото население на света, които имат зелени очи. Има и някои редки състояния, при които хората имат червени или виолетови очи поради очен албинизъм, а други имат ириси с различен цвят за всяко око поради хетерохромия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay