Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?

Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?

Една от традициите, разпространени по целия свят, е тортата за рождения ден със запалени свещи. Тази традиция има неизвестен произход, но има някои теории, които могат да обяснят защо поставяме свещи върху торта и какъв е смисълът да ги духаме.

Ето какъв е възможния произход на тортата за рожден ден и как е възникнал обичаят да се духат свещите:

Има истории, които казват, че традицията започнала в Германия през 18 век- да се празнуват рождените дни на децата като начин за защита на детските души. Други твърдят, че духането на свещи идва от култ, който е свързан с богинята Артемида, в древна Гърция, в памет на нейното раждане.

Начинът на празнуване на рожден ден варира според културите и времето. Всички те обаче имат подобен формат - който е да поставите една или няколко свещи върху торта или сладка закуска. Броят на свещите представлява броя на изживените години от рожденика, който трябва да ги духне и да си намисли желание.

Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?  

В миналото са се приготвяли торти за рождените дни само на определени видове хора

Използването на торти за рожден ден е било обичайно в Древен Рим, но те са били представени под формата на плосък, кръгъл пандишпанов сладкиш. Едва през 15 век в Германия пекарните започват да произвеждат еднослойни торти за рождени дни. 

През 17-ти век се появяват многослойни торти и глазура за хората от висшите класи. След индустриалната революция производството им се разпространява във всички социални класи. А в средата на 19-ти век тортата става част от тържествата за рожден ден в няколко европейски държави.

Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?

Духането на свещи и тържествата за рожден ден били само за гръцките богове и герои

В древен Египет партитата за рождени дни са били само за кралски особи. Този обичай бил прехвърлен на гърците, които празнували рождените дни на своите богове. Най-популярният празник бил този на богинята Артемида, като всеки шести ден от месеца се правела торта, украсена със запалени свещи, за да й се поклонят. По-късно ритуалът също става част от честванията на рождения ден на гръцки герои, благородници и аристократи.

Ритуалът за палене на свещи може да бъде свързан с определени древни обреди, които са използвали огън, за да прогонят злите духове. Смятало се, че тези духове посещавали хората по време на рождените им дни, така че те трябвало да ги забавляват и да вдигат шум, за да ги предпазят от всички зли духове.

Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?

Германците приеха да духат свещи на рождените дни на децата, за да защитят духа им

През 18 век в Германия обичайът да се духат свещи за празнуване на рождените дни на децата става широко разпространен. Всеки път, когато едно дете има рожден ден, то се отвежда в голямо пространство, за да могат възрастните да го предпазят от зли духове.

Според документ, написан от Йохан Волфганг фон Гьоте, който описва тортата за рожден ден, броят на свещите върху нея отразява възрастта на рожденика.

Има и книга от 1753 г., която описва, че свещи са били поставяни по краищата на торта, заобикаляща една свещ, поставена в центъра.

Защо ядем торта и духаме свещички на рождените си дни?

Духането на свещи е придружено и от други вярвания и обичаи

За швейцарците през 1883 г. всяка свещ представлявала още една година от живота. Те обаче не трябвало да се духват наведнъж, а да се издухват една по една, докато изгаснат всички. 

Днес в много страни като Обединеното кралство, Австралия и САЩ е традиция да се пожелае нещо, преди да се духат свещите. Но за да бъде изпълнено желанието, рожденикът трябва да ги издуха наведнъж.

Видът на тортите може да варира в зависимост от региона. В Китай приготвят кексче, направено от брашно и пшеница, което е пълно с лотосова паста. В Корея заместват тортата със супа от водорасли. А в Холандия приготвят плодови тарталети с бита сметана.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay