Интересни навици, свързани със съня, от цял свят

Интересни навици, свързани със съня, от цял свят

Случвало ли ви се е шефът ви да ви хване да спите на работното място? Тогава сигурно ще успеете да живеете добре в Япония. Често ли ви се иска да се приберете на обяд, да обядвате със семейството си и след кратка дрямка да се върнете на работа? Ако е така, бихте искали да живеете в Испания. 

Различните култури правят нещата по различен начин, както и спането. Ще ви покажем интересни навици, свързани със съня от различните държави.

Гватемала: Спане с кукли

Според традицията на маите в Гватемала, ако сте тъжни или притеснени, можете да намерите облекчение, като спите с кукла под възглавницата си. Те вярват, че когато се събудите на следващата сутрин, всичките ви притеснения ще бъдат отнети от куклата.

Бали: Сън от страх

Сънят от страх е уникален за Бали в Индонезия. Хората там са известни с това, че попадат в дълбок сън по време на стресови ситуации.

Япония: Спане на публични места

В Япония хората работят в продължение на много дълги часове, което налага те да имат кратки дрямки по време на работа. Изследванията показват, че като се направи кратка дрямка по време на работа, действително се увеличава производителността и бдителността.

Мексико: Спане в хамаци

Хората в Мексико предпочитат да спят в хамаци, вместо в легла. 

Норвегия: Децата спят на открито

В Норвегия не е необичайно детето да спи в количката без родителите да са наблизо. Родителите вярват, че оставянето на децата им да дишат на чист въздух, докато спят, ще засили имунитета им. И тъй като Норвегия постоянно е класирана сред най-сигурните страни за живеене, родителите на пръв поглед нямат причина да се притесняват, че ще ги оставят без надзор.

Испания: Следобеден сън

Типичният испански работен ден започва от около 9 часа сутринта до около 1:30 ч. И след това продължава от около 4:30 до 20:00. По време на следобедната почивка или сиеста, както я наричат, хората се прибират вкъщи, обядват и спят следобеден сън. 

Великобритания: Спане чисто голи

Според изследване, проведено от Националната фондация за сън, една трета от анкетираните в Обединеното кралство съобщават, че спят голи.

САЩ: Спане с домашните любимци

Докато има противоречиви теории относно ползите от сън с домашни любимци, това е начинът, по който американците спят. Проучванията показват, че над 70% от собствениците на домашни любимци споделят леглото си с приятелите си.

Афганистан: Многофункционални спални

Концепцията за отделни спални не съществува в Афганистан. Стаите в къщата служат за множество цели. Когато дойде време за спане, хората опъват матраци и легла и спят на тях. На сутринта ги прибират. 

Кога заспиват децата в различните страни:

Докато се приема, че децата по цял свят спят по едно и също време, в действителност това е далеч от истината. Ето кога си лягат бебетата и малките деца в различните страни:

Между 18:30 и 19:00: Холандия

Между 19:00 и 20:00 часа: Нова Зеландия, Австралия, Обединеното кралство

Между 20:00 и 21:00: Индонезия, Канада, Филипините, Съединените щати, Тайланд, Китай

Между 21:00 и 22:00 часа: Япония, Виетнам, Сингапур, Малайзия

Между 10:00 и 22:30 ч.: Южна Корея, Тайван, Индия, Хонг Конг

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay