Какво означава да се идентифицираш с небинарен пол?

Какво означава да се идентифицираш с небинарен пол?

Популярни лица като Сам Смит, Индия Мур и Джонатан Ван Нес през изминалата година се припознаха като от небинарния пол. Така че е напълно възможно да сте се чудили какво означава небинарен. А и може би сте се чудили каква е собствената ви полова идентичност?

Какво е небинарен?

Най-основното определение за небинарните е, когато половата идентичност на един човек не се вписва в общоприетата идея за мъже и жени или когато човек не се припознава като част от нито един пол. Небинарността може да означава съвсем различно нещо за всеки човек. Така че е важно да попитате онези, които се определят като небинарни какво означава това за тях. За някои това може да означава, че искат да се освободят от половите стереотипи, а за други да е сигнал, че не са доволни от пола като концепция.

За да схванете всичко, трябва да разберете наистина разликата между пол (sex) и полова идентичност (gender). Полът се отнася до външните полови белези на човек, хромозоми и хормони. Без връзка с вашата ендокринна система или това, което е между краката ви, половата идентичност е вътрешният смисъл на това какъв е вашият пол, който обаче не е двоичен. Има много нюанси на пола, със сигурност са повече от два варианта.

Когато нечия полова идентичност корелира с определения им пол по време на раждане – например някой, който се е родил като жена, и се идентифицира като жена – е цисджендър. Когато нечий пол и полова идентичност не са в съотношение, става въпрос за трансджендър. И когато някой напълно отхвърли идеята за пол? Или не се възприема нито като жена, нито като мъж? Говорим за небинарност.

Как да уважавате нечия полова идентичност?

Ето няколко съвета как да подкрепите хората, които се възприемат като небинарни?

Повярвайте им. Ако някой ви сподели как възприема себе си, не поставяйте под съмнение думите му. Не се опитвайте да опровергаете идентичността му.

Образовайте се. Вместо да искате вашите приятели да ви бъдат преподаватели по въпроса, направете проучване.

Попитайте хората за местоименията, с които искат да се обръщат към тях. Най-често небинарните хора използват местоимения като те, тях, техните. За да избегнете грешки, питайте.

Не бъдете клюкари. Не ги разпитвайте по кой си падат и защо, с кого са правили секс и т.н.

Уважавайте ги. Обръщайте се към приятеля си с името Мадона, щом си го е избрал.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay