Какво се случва с тялото ви, когато спите на ново място

Какво се случва с тялото ви, когато спите на ново място

Ако някога сте прекарали поне една нощ в хотелска стая, при приятел или някъде другаде далеч от дома, сигурно знаете колко е трудно да се наспите добре, когато не сте в собствената си спалня. Учените проведоха експеримент и се оказва, че този странен феномен има научно обяснение.

Ние бяхме впечатлени от констатациите на учените и искаме да ги споделим с Вас:

Учените всъщност не знаят защо трябва да спим

Преди да преминем към експеримента, нека първо отговорим на основния въпрос - защо трябва да спим. Изненадващо, учените всъщност не знаят защо точно животните и хората трябва да спят. Повечето теории стигат до заключението, че наред с много други потенциални причини сънят е от решаващо значение за мозъчните ни клетки и възстановяването на мускулите.

Независимо от причините и последиците от съня, сънят е много неудобен процес в еволюционен план. Мозъкът се изключва за няколко часа и оставя животно без способността да разпознава опасността и да се предпазва. По този начин животни като китове и делфини са развили свръх бдителна система за сън, която се нарича унихемисферичен бавен вълнен сън - процес на сън, при който само една част от мозъка си почива. И хората също са развили подобна способност.

Тялото ви реагира на ново място

Феноменът да се борите да заспите или да спите добре, когато сте на ново място, се нарича ефект на първата нощ. FNE е често срещан проблем и област на изследване сред изследователите на съня. Нямаше обаче общо разбиране защо се случва FNE, докато проучванията, проведени от учени от университета Браун, не откриха научно обяснените причини за FNE.

Оказва се, че когато спите на ново, непознато място, мозъкът ви го разпознава като потенциално опасна среда и не ви позволява да заспите напълно. С други думи, имаме затруднения със съня, точно като делфините, само едно полукълбо на нашия мозък си почива, когато спим на ново място. Юка Сасаки, един от учените от университета Браун, казва, че "мозъкът ни може да има миниатюрна система от това, което имат китовете и делфините".

Експериментът доказа дисбаланса на съня

Екип от учени от университета Браун набра 35 здрави доброволци, покани ги да прекарат 2 нощи в оборудвана лаборатория с една седмица разлика между нощите и изследва мозъчната им активност.

Те открили асиметрия в дълбочината на съня между лявата и дясната част на мозъка. Лявото полукълбо не било в толкова дълбоко състояние на сън, колкото дясното. То било по-уязвимо и чувствително към странни (и следователно потенциално опасни) звуци. Една седмица по-късно, по време на втората нощ в лабораторията, дълбочината на съня между полукълбата била много по-симетрична.

Изследователите споделят как да се преодолява FNE

Въпреки че FNE като феномен е доста интересен, той може да донесе много проблеми на тези, които постоянно го изпитват. Липсата на сън може да причини проблеми като затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет, но не е толкова отчайващо. Учените казват, че нашият мозък може да бъде обучен да се противопоставя на FNE, когато го предизвикваме често. Юка Сасаки го обяснява по следния начин: "Човешкият мозък е много гъвкав."

Изследователите на съня са измислили няколко трика, които ще ви помогнат да преодолеете FNE и да спите добре, независимо къде нощувате. Тъй като FNE е свързан със съня на непознато място, вашата цел е да направите мястото да прилича на вашата спалня.

Донесете нещо познато: възглавницата си, любимата си пижама или топла напитка, която обикновено правите, преди да заспите.

Запазете обичайната си рутина на съня: опитайте се да си легнете точно по същото време, както обикновено, и следвайте обичайните ритуали, които следвате у дома.

Направете заобикалящата ви среда възможно най-позната: например, опитайте се да резервирате хотелска стая със същия размер на леглото, както и у дома - ако имате двойно легло у дома, може да е странно да спите в единично.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay