Как да говорите с децата си за коронавируса

Как да говорите с децата си за коронавируса

Коронавирусът бе обявен за глобална пандемия. Не можем да се преструваме, че той не съществува. Но много хора започнаха да изпадат в паника, заради всички нови, често страшни истории и новини, които се появяват ежедневно. И с паниката идват безполезните идеи, дезинформацията и дори дискриминацията.

Подобни реакции не помагат на никого – особено на децата. Ето няколко начина да помогнете на децата да разберат за вируса, без да се ужасят от него.

Пазете се. Най-добре може да отговорите на нуждите на децата си, когато сте здрави и отпочинали. Хранете се правилно, спортувайте, поспивайте си повечко. Ако се чувствате стресирани, намерете начин да се разделите с напрежението.

Направете го както трябва. Преди да говорите с децата си, се уверете, че сте въоръжени с точна информация от надеждни източници. Направете старателна проверка. Децата вероятно ще ви зададат куп въпроси и колкото по-подготвени сте да им отговорите, толкова по-полезни ще им бъдете.

Не захаросвайте историята. Разбира се, подходът ви зависи от възрастта на децата, но фактът, че училищата и детските градини за затворени в цялата страна, означава, че децата вече имат някакво усещане, че се случва нещо. Уверете се, че имат точната информация и не чуват слухове от съученици или приятели. Добре е да започнете с това, което децата са чули и след това да коригирате знанията им. Ако им представите изведнъж твърде много подробности това може да е объркващо за тях. Споделете точна информация просто и ясно и съобразете количеството детайли с възрастта им.

Но се уверете, че по-големите деца разбират тежестта на ситуацията. Може да е трудно да им обясните защо е нужно да преструктурират живота си. Обяснявайки им аспекта научно, би могло да помогне. Ако науката не помогне, им пуснете клипче от интернет, което показва ситуацията в страна, поразена от вируса. Обяснете им защо предпазните мерки са толкова важни.

Подчертайте, че не става въпрос за раса. Разяснете на децата си, че макар вирусът да е произлязъл от Китай има огнища в Италия, Иран, в цяла Европа и е възможно всеки да се зарази, независимо от неговия пол, раса, възраст.

Успокойте ги. Вашата работа като родител е да се грижите за децата си. За да потушите детския страх, трябва да уверите децата, че правите всичко възможно, за да осигурите здравето на семейството. Децата лесно могат да бъдат объркани какво може да се случи спрямо това, което ще се случи, така че се уверете, че разбират това разграничение. Основната цел е да се избегнат плашещите фантазии, които децата са склонни да имат.

Напомнете им да взимат предпазни мерки. Всичко е в миенето на ръцете. Уверете се, че децата ви знаят колко е важно редовното и старателно да мият ръцете си, да кихат и кашлят в лакътя си, а не в ръцете си, да не се приближават твърде много до хора, които са болни. Добре е редовно да почиствате повърхностите, до които те се докосват, като телефони, играчки, тоалетни, дръжки за врати, телевизори.

Освен това всеки трябва да практикува социално дистанциране. Колкото по-малко физически контакт имаме един с друг, толкова по-сигурни ще бъдем всички.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay