Как да помогнете на бебето да спи спокойно през нощта

Борите се да накарате новороденото си дете да спи спокойно през нощта? Тези стратегии ще ви помогнат в неравната борба.

Как да помогнете на бебето да спи спокойно през нощта

Повече от 90 процента от родителите искат да променят нещо в рутината за сън на детето си. Важно е да знаете, че трябва да ограничите разсейването на бебето. Бебетата се нуждаят от спокойствие най-малко 30 минути преди сън, точно както и вие.

Вярвайте в силата на рутината. Проучвания показват, че колкото повече нощи през седмицата детето следва рутина, толкова по-добър сън ще има то. Опитайте вечерната баня да бележи края на деня, дори ако пропуснете сапуна, топлата вода ще го подготви за сън. Може да добавите и други успокояващи ритуали като четене на приказки, пеене на приспивни песни, гушкане и др.

Преди да сложите детето да спи, внимателно го разбудете, за да го нахраните. Това ще го засити и то няма да се буди гладно през нощта. Поставяйте детето в леглото всяка вечер по едно и също време и на едно и също място, независимо дали сте вкъщи или на почивка.

Може би си мислите, че колкото по-рано сложите детето да легне, толкова по-рано то ще се събуди. Но бебетата и по-големите деца ще се будят по-рядко през нощта, ако са си легнали по-рано вечерта.

Не разчитайте толкова на успокояващите методи. Бебетата могат да заспиват самостоятелно до около пет месеца след раждането. Постепенно трябва да спрете успокояващите методи около това време или вашият малчуган ще свикне с тях.

Направете времето за заспиване забавно. Нормално е за порастващите деца да не искат да си лягат. Децата на тази възраст искат да практикуват своята новооткрита независимост, плюс това те имат страхотна енергия. Дайте им избор – дали искат да отидат в стаята си с походката на мишка или куче? Ако желаете може да направите и нещо като график, в който да отбелязвате колко книжки сте прочели, коя песничка сте изпели. На детето ще му допаднат детайлите.

Въпреки че не можете да окажете влияние на времето за събуждане на новороденото, то винаги ще плаче, когато е гладно, можете да коригирате режима на събуждане на порасналото дете. Опитайте като използвате светлина за събуждане. Можете да нагласите осветлението да се включва в определен час, така че детето да разбира кога е дошло време за ставане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay