Как да разпознаете бясно животно и какво да правите, ако го видите

Как да разпознаете бясно животно и какво да правите, ако го видите

Бясът се среща по-често при дивите животни. Въпреки че трябва да бъде обща практика да ги избягваме, някои ситуации, които възникват, докато правим неща като къмпинг или туризъм, са извън нашия контрол. Дори нашите домашни любимци могат да бъдат засегнати от него. Надяваме се, че никога няма да срещнете бясно животно, но ако това се случи, е важно да знаете как да го разпознаете и какво да правите след това.

Как да разпознаем бясно животно

Животните, които имат бяс, могат да участват в действия, които не са нормални за тях, така че наблюдението на поведението им е от ключово значение. Например, това може да е нощно животно, което излиза през деня, или някакво диво животно, което губи страха си от хората и вместо това се приближава към тях. Ако някога видите животно да прави нещо необичайно, най-добре е да стоите далеч от него и да се преместите на сигурно място.
Списъкът с животни, които често се срещат с това заболяване, включват прилепи, мечки, койоти, елени, кучета, лисици, миещи мечки, скункс и вълци. Ето най-често срещаните признаци, които могат да се появят при болно животно:

1. Агресивност

Бясът е известен със способността си да променя поведението на заразеното животно - може да ги превърне в невероятно агресивни, злобни, да ги накара да загубят нормалния си страх от хората и да избягат.

2. Лигавене

Друг често срещан симптом на бяс е лигавенето или излишната слюнка. Вирусът кара животното да произвежда повече слюнка от нормалното, което го кара да се лигави. Това е знак, че вирусът е напреднал.

С напредването на вируса все повече симптоми ще се появяват. Някои от тези симптоми включват парализа, повръщане, затруднено дишане и т.н.

Ако някога се окажете в такава ситуация, имайте предвид няколко неща:

Не се приближавайте към животното и напуснете района

Не се опитвайте да се доближите до него, тъй като това може да бъде много опасно. Рискувате да бъдете ухапани и да се заразите с бяс. Никога не е добра идея да се хранят или да се приближават диви животни. Най-добре е да се отдръпнете внимателно и да си тръгнете.

Издайте силен шум, ако животното се приближи

Ако диво, бясно животно се приближи и в крайна сметка се сблъскате с него, можете да опитате да издадете силни звуци, за да го изплашите, например можете да подсвирнете силно. Но всеки тип силен шум може да проработи.

Опитайте се да изглеждате по-големи

Вдигнете ръцете си или вземете раницата и я сложете над главата си, за да изглеждате по-големи. Важно е да изглеждате възможно най-големи в очите на животното. 

Информирайте властите

Винаги информирайте съответните власти за подобни ситуации, така че всички да са наясно с текущото ниво на активност на бяс във вашия район. Подайте сигнал за всяко животно, с което се сблъскате, което се държи по странен начин, особено ако представлява заплаха за всеки, който може да мине покрай него.

Какво да направите, ако ви ухапе

Ако сте ухапани или надраскани от бясно животно, най-добрият начин да намалите шансовете за инфекция е да измиете раната веднага със сапун и вода и да я дезинфекцирате. Трябва бързо да потърсите медицинска помощ, за да може раната да бъде добре почистена и лекувана.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay