Как да спрете да се тревожите за бъдещето след пандемията

Ако не знаете как да спрете да се притеснявате за бъдещето, не сте сами. Коронавирусът предизвика рекордно увеличение на проблемите, свързани с психичното здраве.

Как да спрете да се тревожите за бъдещето след пандемията

Когато се тревожите за бъдещето, може да е трудно да се грижите за ежедневните си задължения. Безпокойството ви може да ви накара да се чувствате разсеяни и да ви затрудни с работата. Намирането на начини да се справите с проблема, наречен безпокойство, ще ви помогне да останете продуктивни и да бъдете там за хората, които се нуждаят от вас.

Научете се как да се справяте с несигурността. Пандемията разтърси живота ни и ни напомни, че не можем да предскажем бъдещето, камо ли да го контролираме. Никой не знае кога животът ще се върне към нормалното, което може да е дестабилизиращо и да предизвика тревожност. Затова трябва да се научите как да се справите с несигурността около вас. Причината е, че умовете ни са склонни да се фокусират върху най-лошия сценарий. Въпреки че в бъдеще ще се случат положителни неща, често мислим за негативните ситуации.

Предизвикайте негативните си мисли. Ако тревожността е превзела ежедневието ви и затруднява ежедневните ви задачи, предизвикайте страховете си и се запитайте колко реалистични са те в действителност. Важно е да си напомняте, че всичко някога ще се промени. Ако се надявате на бъдещето, вместо да се съсредоточите върху най-лошия сценарий, може да ви помогне да контролирате тревожността.

Опитайте да следвате успокоителни техники, които могат да ви върнат в настоящето и да ви помогнат да мислите позитивно. Един от най-лесните начини е да се съсредоточите върху дишането си. Релаксационните упражнения като визуализация и прогресивно мускулно отпускане също могат да ви позволят да се освободите от притесненията.

Намерете положителни начини да прекарате свободното си време. Заради пандемията бихте могли да имате повече свободно време, което можете да уплътните с нещо забавно. Важно е да намерите положителни и продуктивни начини за запълване на времето си. Бихте могли да четете, да си водите дневник, да разговаряте с приятели, да градинарствате, да придобиете ново умение, да почистите дома си основно, да започнете да тренирате… вариантите са безброй.

Определете си време, в което да се тревожите. Въпреки че може да ви изглежда нелепо, планирането на време, в което да се притеснявате, всъщност може да намали тревожността ви и да ви помогне да се съсредоточите върху настоящето вместо върху страховете си. Всеки път, когато се появи негативна мисъл, можете да си напомняте, че все още не е дошло времето за притеснение и да си направите ментална бележка, за да анализирате усещането си по-късно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay