Как правилно да използвате езика на извинението

Как правилно да използвате езика на извинението

Всеки човек прави грешки. Това е толкова естествено, както живота. Всъщност само когато правим грешки, ние израстваме към това да бъдем по-добра версия на себе си. Но някои грешки изискват да се извините и единственото, за което можете да се сетите, когато се извинявате е "Съжалявам". 

Работата с извиненията е, че ако не бъдат направени както трябва, те могат да навредят повече. Ето как да използвате правилно езика на извинението.

Когато стигнете до осъзнаването, че сте направили нещо, което ви кара да се чувствате зле, е първата стъпка. Едно просто изречение като "Съжалявам, че това се получи" може да направи чудеса. Бъдете конкретни за това, за което съжалявате и след това отново завършете със "Съжалявам".

Поемете отговорност. Това е следващата стъпка след изказване на извинението. Поемете отговорност за действието си и уточнете на човека отсреща какво точно ще направите. Нека звучи така, сякаш истински съпреживявате ситуацията, както и извинението. Избягвайте да прехвърляте тежестта на грешката върху другия, като казвате нещо като "Съжалявам, че си се чувствал така." Това е просто отбягване на въпроса.

Компенсирайте грешката си. В някои ситуации извинението е достатъчно, но в други съвсем не е. А ако човекът отсреща ви е скъп, то задължително искате да загърбите недоразумението. Така че след като се извините, настоявайте другия да ви каже как бихте искали да го компенсирате, докато не стигнете до там и двамата да бъдете еднакво доволни от резултата.

Истинско покаяние. Не е важно само да изкажете съжалението си, а да се покаете истински. Трябва да поемете отговорност за предотвратяване на същата грешка да се повтори. Става въпрос за поемане на ангажимент да промените поведението си спрямо ситуацията.

Поискайте прошка. Казали сте всичко, което е трябвало да кажете. Случилото се е получило необходимото внимание. Но сега има нещо, от което този път се нуждае другият човек, и това е прошка. Той може да го отрича и да му е нужно време да я приеме. Затова му го дайте и помолете за прошка няколко дни по-късно. Това ще го накара да осъзнае, че сте вярвали във всяка част от извинението си и в крайна сметка ще ви даде прошката си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay