Митове, свързани с кучетата, на които трябва да спрем да вярваме

Митове, свързани с кучетата, на които трябва да спрем да вярваме

Когато си вземем куче, то става пълноправен член на семейството. Ние го обичаме и искаме да се грижим за него по възможно най-добрия начин. Но дали винаги избираме най-доброто за нашия пухкав приятел? Едва ли. Има много разпространени митове, свързани с домашните любимци, на които ТРЯБВА да спрем да вярваме. Ето някои от тях: 

1. Ако кучето се прозява, това означава, че иска да спи

Повечето хора си мислят, че когато кучето се прозява, това означава, че му се спи. Но понякога кучетата се прозяват, докато си играят или когато са на разходка и в тези ситуации определно не им се спи. Истината е, че това е начин да се справят с тревожността и по този начин намаляват стреса. 

2. Слюнката на кучетата има лечебни свойства

Някои хора вярват в това безумно твърдение и дори позволяват на кучетата да облизват рани и порязвания с цел да зараснат по-бързо. Всъщност това е много опасно и не трябва да позволявате на кучето си да облизва раните ви. 

Кучешката уста е всичко друго, но не и чиста. Те ядат от земята, зъбите им не се почистват особено често и облизват собствените си тела, по които има доста микроби. Поради тези причини, ако куче оближе раната ви, тя може да се инфектира. 

3. Най-добрата храна за кучето е суровото месо

Някои собственици на кучета смятат, че кучетата трябва да се хранят със сурово месо, тъй като най-близките им роднини (вълците) ядат месо в природата. Но те не вземат предвид факта, че по време на хилядолетния живот заедно с хората, кучетата са се адаптирали към напълно различни храни. Освен това, месото не съдържа достатъчно хранителни вещества и витамини, от които кучетата се нуждаят, и може да съдържа паразити и патогенни микроорганизми.

4. Пухкавите кучета трябва да бъдат подстригвани през лятото

Много собственици на кучета подстригват или бръснат козината на кучетата си, с цел да им бъде по-хладно. Но в повечето случаи ефектът е обратен. Това е така, защото кучетата имат т. н. подкосъм. Този подкосъм през зимата прави козината по-гъста, за да пази топло, а през лятото прави козината по-тънка, за да се чувства кучето комфортно. 

5. Кучешките обувки са излишни аксесоари

Кучешките обувки са необходими понякога. Природата си е свършила работата и е създала кучешките лапи така, че кучето да се чувства комфортно и през лятото и през зимата. Но това не важи например за горещия асфалт, по който разхождаме кучетата си. Това може да направи лапите им по-чувствителни и тогава обувките са задължителни. 

6. Не можете да научите възрастно куче на нови номера

Можете и трябва да учите кучето си на нови трикове и номера, без значение от възрастта му. Факт е, че отнема повече време при по-възрастните кучето, но това не означава, че е невъзможно. 

7. Ако кучето е развълнувано, когато се приберете вкъщи, това означава, че ви обича

Ако вашето куче губи контрол, когато се прибирате вкъщи (върти се в кръг, скача, лае и т.н.), това не означава, че ви обича повече от куче, което поздравява собственика си само като размахва опашката си. Това означава просто, че така сте го научили. 

8. Всички кучета обичат да плуват

Всички кучета могат да плуват. Размахването на лапите е инстикт. Но това не означава, че кучето обича да плува. Всъщност има доста кучета, които се страхуват от водата. Има породи кучета, които изобщо не са добри плувци, тъй като имат силен гръден кош и тежък череп- булдог, мастиф, дакел и боксер, например. 

9. Ако кучето няма контакт с други животни, не се нуждае от ваксини

Не всички съществуващи ваксини са абсолютно необходими за вашето куче. Списъкът с необходимите ваксини може да бъде различен в зависимост от мястото, където живеете. Въпреки това, всички кучета се нуждаят от ваксини от бяс, чума, ентерит и лептоспироза, дори ако кучето живее в апартамент и рядко излиза навън. 

10. Ако носът на кучето е сух, това означава, че е болно

Студен, мокър нос не винаги означава, че кучето е здраво, понякога може да е сигнал, че домашният любимец има ринит. Погледнете по-отблизо кожата на носа на вашия домашен любимец. Ако е напукана или покрита с нещо, това може да е признак на заболяване. Но като цяло трябва да обърнете внимание на поведението и апетита на кучето, вместо да се притеснявате за температурата и влажността на носа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay