Над 40 българки ще се състезават за престижните научни стипендии „За жените в науката“ 2021

Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, имунологията и микробиологията

Над 40 българки ще се състезават за престижните научни стипендии „За жените в науката“ 2021

42 българки учени ще се състезават за националните стипендии "За жените в науката" 2021. Най-голям брой впечатляващи научни кандидатури са получени от сферите на микробиологията, имунологията и биологията, следвани от химия, география, геодезия и медицина. Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2021 г., като основно условие към кандидатстващите бе да представят авторска научна идея с потенциално национално или глобално значение.

Над 40 българки ще се състезават за престижните научни стипендии „За жените в науката“ 2021

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени през есента на 2021 г. на официална церемония след гласуване на Журито. Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро всяка, предназначени да отличат научния им потенциал и да подпомогнат и стимулират тяхната изследователска кариера и проекти в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на жените в науката (едва 29%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

"За жените в науката" е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас, който се провежда вече 11 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за научните таланти на България, стипендиите "За жените в науката" целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 27 българки с общ фонд от 135 000 евро.

Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България се провежда в партньорство между Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Медиен партньор на инициативата е сп. "Българска наука".

Една от българките стипендиантки за 2021 г. по програмата ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на "За жените в науката" от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Повече информация за конкурса ще откриете на официалния сайт на "За жените в науката": zajenitevnaukata.bg

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay