Няколко грешки, свързани с пазаруването, които всички допускаме

Няколко грешки, свързани с пазаруването, които всички допускаме

Пазаруването на хранителни продукти е нещо, което всички ние правим, и е абсолютна необходимост. Това задължение може да бъде предизвикателно, ако се поддаваме на триковете, които супермаркетите използват. Навиците, свързани с пазаруването, трябва да бъдат правилни, защото в противен случай харчим прекалено много пари за храна, а често и изхвърляме хранителни продукти, което е грях. 

Вижте кои са грешките, които всички допускаме, за да спрете да ги правите:

1. Опитвате "мострите"

Много фирми предлагат безплатни мостри на различни продукти, за да ги популяризират. Често в супермаркетите има подноси с различни колбаси, сирена или напитки, които клиентите могат да опитат. Опитването на някакъв продукт може да доведе до импулсивно закупуване на нещо, от което всъщност не се нуждаете. 

2. Пазарувате твърде често

Много хора имат лошия навик да ходят до магазина всеки ден. Вероятно сте забелязали, че влизането в супермаркет задължително води до непредвидени покупки. За да спестите пари и да не купувате излишни неща, пазарувайте веднъж седмично, и то със списък!

3. Импулсивно купуване на неща, от които не се нуждаете

Много важно правило е винаги да ходите да пазарувате след като сте се нахранили. Ако сте гладни, ще купите хиляди излишни неща, просто защото в този момент са ви се прияли.

Друг капан, в който често хората се хващат, е купуването на продукти, подредени покрай касите. Когато чакаме на опашка, обикновено оглеждаме нещата около нас и купуваме продукти, които не сме планирали да купим. 

4. Покупки на едро

Всеки път, когато купуваме пакетирани стоки в големи количества, се чувстваме така, сякаш спестяваме тонове пари. Това обаче понякога води до изхвърляне на продукти, тъй като не можем да изядем толкова голямо количесто. Въпреки ниските цени, не купувайте огромни количества храна. 

5. Подвеждате се по външния вид

Когато става въпрос за плодове и зеленчуци, много от нас се увличат от това как изглеждат те. Вярваме, че "красиво" е равно на качествено. Истината е, че плодовете и зеленчуци изглеждат по-апетитно в магазина и трябва да обръщате внимание на аромата и твърдостта им, а не на вида им. 

6. Купувате пакетирано месо и зеленчуци

За да запазим месото или зеленчуците свежи, можем да използваме определени видове опаковки като вакуумни опаковки. Но други видове опаковки могат да създадат проблеми. Например, те могат да съдържат микроби, които влияят на хранителните вещества в тези продукти. Това се случва в резултат на това, че продуктът не се съхранява в хладилно помещение или не се контролира правилно температурата.

Освен това прекомерната употреба на пластмаса има въздействие върху околната среда. Не купувайте пакетирани продукти. 

7. Отивате на пазар в края на деня или седмицата

Проучване предполага, че импулсивните решения се дължат на умората, свързана с различните дейности, които извършваме през деня.

Що се отнася до пазаруването, това може да е проблем, ако отидем в супермаркета в края на деня или седмицата, когато има повече хора и опашките са по-дълги. Пазаруването на хранителни стоки сутрин може да ни помогне да сведем до минимум времето за пазаруване и да избегнем всякакви изкушения.

8. Не използвате собствените си пазарски чанти

В зависимост от това в коя държава живеем, има правила, които регулират използването на найлонови торбички в супермаркетите, за да се избегне натрупването на отпадъци, които замърсяват околната среда. Освен това много магазини таксуват клиентите си за торбичките, които използват. Използвайки собствените си чанти, изработени от плат или други материали, ние не само се грижим за нашата планета, но и спестяваме малко пари.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay