Няколко фрази, които могат да ви помогнат да се справите с човек с труден характер

Няколко фрази, които могат да ви помогнат да се справите с човек с труден характер

Има много хора с трудни характери и този т.н. "труден" характер се проявява в много форми- желание за контрол на всичко, перфекционизъм, агресия, покорство и т.н. Но е важно да запомните, че всеки човек понякога може да бъде непоносим и можете да предотвратите недоразуменията, като използвате няколко прости думи.

Ето как може да се справите с човек, който има труден характер:

1. Покажете, че разбирате и помолете да чуете повече, ако човек е ядосан или разстроен

За да намалите напрежението и да накарате човек да се чувства по-спокоен, можете да използвате съпричастност.

Например, ако колегата ви е много ядосан от нови задължения, кажете: "Сигурно не е лесно да си мениджър на такава голяма компания."

Също така фразата "разбирам" не винаги работи. По-добре е да кажете: "За да разбера още по-добре, разкажи ми повече".

2. Изкажете благодарност

Фрази като "Искрено оценявам това, което правиш.", "Изпълни това перфектно.",  "Има някои неща, които могат да бъдат подобрени. Нека поработим върху тях заедно." вършат чудеса.

3. Бъдете по-меки, когато говорите, вместо да притискате човек

Не натискайте човека, ако искате нещо. По-добре е да използва "по-мек" подход. Например, ако вашата приятелка е свободна и искате да дойде с вас, за да си купите нова рокля, но нея я мързи да дойде с вас, кажете: "Бих се радвала да дойдеш с мен. За съжаление не мога да си избера рокля сама."

4. Ако някой е твърде настоятелен, кажете, че ви е нужно време

Имате право да помислите, за да вземете правилно решение, така че е по-добре да останете спокойни, откровени и може би да кажете: "Имам нужда от време да помисля. Надявам се да ме разберете."

5. Когато някой ви крещи, заявете, че това не ви харесва

Може човекът, който ви крещи да е някой по-високопоставен от вас, но това не му дава право да се държи зле с вас. По учтив начин обяснете, че не се чувствате добре от начина, по който се отнася с вас.

6. Не приемайте "Извинявай, но ти...". Вместо това кажете, че сте готови да обсъдите нещата

Обвинението не е решение, дори ако сте направили нещо нередно и винаги е по-добре да намерите друг начин да говорите. Кажете: "Имаш право. Бих искал да обсъдим нещата".

7. Ако някой е твърде агресивен, просто кажете, че ще си тръгнете

Когато някой се държи агресивно с вас, спокойно кажете "Ако се отнасяте с неуважение към мен, няма да разговарям с вас. Вие решавате."

8. Разчупете леда със забавна фраза

Например, ако съседът ви винаги ви подминава, не ви поздравява и се оплаква от вас, въпреки че не вдигате шум, просто следващият път, когато го срещнете, се пошегувайте с него.

9. Потърсете уважение, когато някой ви критикува твърде много

Ако има човек, който винаги критикува всичко, включително и вас, не започвайте веднага да крещите. Първо кажете името на човека, направете пауза и попитайте: "Може ли да се отнасяш с малко повече уважение?"

10. За да накарате друг човек да ви разбере, говорете за чувства

Вместо постоянно да обвинявате и да атакувате с фрази от рода на: "Никога не ме разбираш" или "Винаги правиш бъркотия вкъщи", опитайте да използвате думите "Чувствам се". Например, ако гаджето ви винаги хвърля чорапите си на пода и вие ги виждате отново след дълъг работен ден, кажете: "Днес се чувствам толкова изтощена и наистина се ядосвам, че хвърляш чорапите си на пода. Но не искам да се караме."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay