Подходящи домашни любимци за деца с алергии

Подходящи домашни любимци за деца с алергии

Сърбеж на очите, хрема и неудържими пристъпи на кихане - така повечето хора си представят съжителството на домашен любимец и дете с алергии. Но ако детето ви е чувствително към козината на кучета или котки, не се отказвайте! Не всички животни причиняват проблеми. За щастие, има много безопасни опции за домашни любимци за деца, които имат алергия. 

Ето няколко идеи:

1. Зайче

Ако вашето дете има алергия към кучета или котки, това не означава, че не може да има друго космато животинче - помислете да му вземете заек! Според изследванията тежките алергии към зайци са необичайни, въпреки че някои хора са чувствителни към протеин, който се намира в кожата на заека.

2. Змия

Има по-безопасни опции, ако не искате да поемате никакви рискове - като например закупуване на влечуго. Все пак винаги трябва да помните, че влечугите са подходящи за деца над 10-12 години, тъй като те могат да разберат как да се грижат за тях и да поддържат ръцете си чисти след игра с домашните любимци. Също така, не забравяйте, че големите змии ще трябва да се хранят с живи животни като хамстери или мишки.

3. Котка Сфинкс

Всъщност няма такова нещо като "хипоалергенна" котка, която да е абсолютно безопасна за хората с алергии. Котките Сфинкс нямат козина, която да хвърчи навсякъде, въпреки че те произвеждат някои алергени (но по-малко от котките с козина) като протеина Fel d 1, който съдържа котешката слюнка и кожа. Ако решите да си вземете такава котка, просто спазвайте хигиена и я къпете често. 

4. Морско свинче

Морските свинчета са подобни на зайците по отношение на алергените - козината и кожата им не причиняват алергии, но може да имат протеини в слюнката си и секретите, които имат алергени. Лесно е да избегнете проблеми, като измивате ръцете си (или тези на детето) след игра с домашния любимец, държите го далеч от спалнята и помолите друг член на семейството да почиства клетката му. Използването на пречиствател за въздух също може да бъде добра идея.

5. Таралеж

Тъй като таралежите имат бодли, а не козина, обикновено не дразнят децата с алергии. Освен това таралежите са доста сладки и децата ги обичат много. 

6. Брадат дракон

Брадатите дракони са чудесни домашни любимци за хора с алергии, тъй като влечугите нямат козина. Плюс това, те обичат да общуват с хора и са лесни за обучение. Имайте предвид, че влечугите могат да носят салмонела, така че ветеринарните лекари не препоръчват да отглеждате брадати дракони заедно с деца под 5 години. И не забравяйте да миете ръцете си преди и след игра с домашния любимец.

7. Папагал

Ако обмисляте да вземете птица, за да избегнете алергични реакции, това е добър вариант. Но не забравяйте, че птиците също имат перушина и винаги има малък риск. Най-сигурният вариант е малък папагал, например вълнист. Ако отглеждате папагал, трябва да почиствате дома си редовно и качествено.

8. Куче 

Има кучета, които са подходящи за хора с алергии- йоркширски териер, самоед и т.н. Въпреки това можете да си вземете и друго куче, като е желателно да е по-малко, тъй като падат по-малко косми и е добре да го къпете редовно.

9. Хамстер

В сравнение със зайците и морските свинчета, хамстерите са наистина дребни гризачи, които разпръсват най-малките количества алергени. В допълнение към това, повечето хора държат тези малки домашни любимци в клетки, така че останалата част от къщата да е в безопасност.

10. Костенурка

Друг домашен любимец, който вероятно няма да предизвика алергични реакции, дори при наистина чувствителни деца, е костенурка. Когато костенурките получават правилните грижи, те могат да живеят повече от 50 години, което означава, че ще бъде дългосрочен приятел на вашето дете. Подобно на други влечуги, костенурките могат да носят салмонела, така че винаги трябва да имате предвид, че измиването на ръцете ви след допир с домашния любимец е много важно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay