Синът ми е осиновен, и да, аз съм неговата истинска майка

Синът ми е осиновен, и да, аз съм неговата истинска майка

През целия живот на сина ми му е казвано нещо, което се казва на всички осиновени деца, откакто се помня – че не съм неговата "истинска" майка. 

Един ден, тъкмо беше започнал първи клас, плака през целия път до вкъщи, защото едно от децата в класа му е казало, че е осиновен. Опитвах да не се дразня прекалено, напомняйки, че повечето деца не са жестоки умишлено. Те просто не знаят как да подходящ по друг начин.

Да попитате някой, който е осиновен за неговите "истински" родители, или да кажете, че родителите, които има, не са неговите "истински", може да е лесен начин да обясните осиновяването, но изобщо не е точно. Осиновителите са истинските родители на това дете, независимо как гледате на въпроса. Ние сме тези, които целуват удареното малко коляно, лекуват натъртванията, радваме се на спортните им успехи в училище, насрочваме срещи за лекари, сменяме памперси, почистваме повръщано и ги обсипваме с хиляди целувки и прегръдки, много повече, отколкото те искат.

Това са неща, които "истинските" родители правят, а тези деца са 100% наши. Синът ми е на 100% мой. По-голямата част от времето осиновените деца чуват такива коментари от други деца. Синът ми го е чул от съседи, деца в училище и дори свои братовчеди. И тъй като децата обикновено повтарят неща, които чуват или им се казва, всеки родител като цяло трябва да помогне на децата си да разберат, че само защото детето не идва от корема на майка си, това не ги прави по-малко нейно дете. Семействата се формират по всякакви начини и никой начин не е по-добър или не добър от другия.

Много осиновени деца се чувстват несигурни в семействата си. Моето дете беше осиновено от системата за приемна грижа, така че то е още по-чувствително към семейната динамика. Синът ми винаги си мислеше, че ще го напусна или че ще го върна, така че като чу, че аз не съм неговата майка, беше особено мъчително. Той вече е на 14 години и подобни подмятания не му правят впечатление, а и те се случват все по-рядко. Надявам се да не го чуе скоро отново.

Осиновяването просто означава, че едно дете е имало повече от един набор от родители и че всички тези родители са истински. Не съм родила сина си, но съм му майка. Аз съм истинска.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay