Умопомрачителни факти, които няма да намерите в енциклопедията

Умопомрачителни факти, които няма да намерите в енциклопедията

Всеки ден обработваме 74 GB информация, която се равнява на гледане на 16 филма. И понякога може да изглежда, че вече знаем всичко. Е, време е да унищожим тази вяра с невероятни факти за нашия живот и света около нас.

1. Повечето кости са в нашите ръце

Имаме общо 206 кости и една четвърт от тях са в нашите ръце. А именно 54 кости. Между другото, краката ни имат само 2 кости по-малко от ръцете- 52. Така че ръцете и краката ни съставляват половината от скелета ни.

2. Кълвачите не получават наранявания на главата, заради езика си

Кълвачите кълват дърво дълго време в търсене на храна, но никога не ги боли глава и не се нараняват. Това се дължи на езика им, който се увива около черепа им. Той служи като пружина, омекотява ударите и ги предпазва от контузия.

3. Логото на Adidas някога е принадлежало на друга компания

Известните 3 ивици на Adidas са закупени за 1600 евро от финландска компания за обувки през 1952 г. През годините логото на марката се е променяло няколко пъти, но винаги е съдържало 3 ивици.

4. Буреносен облак тежи милиарди килограми

Оказва се, че облаците, извисяващи се над нас, тежат много поради всички водни капчици, които съдържат. Обикновеният облак тежи 1,1 милиона паунда. Но буреносен облак е много по-голям по размер и по отношение на водата, която съдържа, тежащ над 2,4 милиарда паунда. Защо не падат? Въздухът отдолу ги задържа.

5. Видрите имат джобове

Морските видри имат отпусната кожа под предните си лапи, което създава така наречения джоб, където животното може да съхранява храна. Също така, видрите често крият камъни там. Те ги използват като инструмент за чупене на миди.

6. Акулите са милиони години по-стари от дърветата

Дърветата в техния съвременен вид са се появили преди около 360 милиона години. Находки с люспи на акули показват, че те съществуват от около 420 милиона години. Тоест разликата във възрастта между дърветата и акулите може да достигне до 60 милиона години.

7. Бебетата нямат капачки на коляното

Вместо капачки на коляното, бебетата имат парчета хрущял. Помага им да пълзят без дискомфорт и да се адаптират по-лесно към ходенето. Този хрущял се развива в колянната шапка с възрастта и на 12 години се превръща изцяло в кост.

8. Пеперудите си спомнят времето, когато са били гъсеници

Учените установиха, че пеперудите могат да имат спомени от времето, когато са били гъсеници. И това влияе на тяхната зряла възраст. Това вероятно се случва, защото някои мозъчни части не се променят по време на трансформацията от гъсеница в пеперуда.

9. Гигантски октопод може да мине през изключително малка дупка 

Октоподите нямат скелет и по-голямата част от тялото им е изградена от меки тъкани. Това им позволява да променят формата си и да се удължават по всякакъв възможен начин. Следователно, дори 600-килограмов октопод няма затруднения да мине през дупка, която е само една четвърт от размера на тялото му.

10. Саудитска Арабия купува камили и пясък от Австралия

Може да изглежда странно, защото Саудитска Арабия има много пясък и камили. Но всъщност всичките им камили са опитомени и купуват диви от Австралия за месо. Те също така получават специален австралийски пясък за строителство, защото той има уникални качества.

11. Ленивците могат да задържат дъха си по-дълго от делфините

И ленивците, и делфините могат да задържат дъха си, като забавят храносмилането и сърдечната честота. Ленивците обаче могат да оцелеят под вода до 40 минути (без въздух). Докато при делфините това обикновено трае максимум до 15 минути.

12. Липсата на козина кара овцете да се бият

Когато се стрижат овцете, те не се разпознават, защото изглеждат и миришат различно. И започват да се борят за надмощие. Въпреки че имат добра памет и могат да помнят лица години наред.

13. Металните дръжки на вратите могат да се дезинфекцират сами

Месинговите и медни дръжки на вратите инхибират растежа на бактериите, заради металните йони. Единствената разлика е, че месингът се дезинфекцира за 8 часа, докато медта го прави за 4 часа. Това се случва, защото месингът е сплав, която съдържа мед и се нуждае от повече време, за да повлияе на бактериите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay