Шансове за забременяване според възрастта

Шансове за забременяване според възрастта

Вие се раждате с 1 до 2 млн. яйцеклетки и това е тяхното количество през целия ви живот. Към момента на първата ви менструация, яйцеклетките намалят до 300 хиляди. Ако жената овулира 500 пъти между 12 и 52 години, и ако имаме предвид, че не всички яйцеклетки може да са здрави, в крайна сметка ви остава доста малко количество от качествени яйцеклетки, които могат да доведат до забременяване. 

Човешкото възпроизвеждане не е толкова ефективно. През месеца имате всъщност само една седмица, в която шансовете са изключително на ваша страна.

Началото на 20-те години (20 до 24)

В този период жената би забременяла най-лесно, тъй като 90 процента от нейните яйцеклетки са хромозомно нормални, което увеличава шансовете за зачеване ударно. Плодовитостта на жената средно достига пика си на 24 години. Жени, които са под 25 години, имат 96% шанс да заченат в рамките на година, ако правят опити всеки месец. Ако мъжът също е под 25 години, процентът пада до 92. Това е така, защото много проблеми със зачеването при млади двойки, са породени от проблеми при мъжа. Повечето състояние са лечими, но изискват професионално внимание.

Средата на 20-тте (25 до 29)

От 25 до 34 години имате 86% шанс да заченете в рамките на година постоянни опити. Шансовете за спонтанен аборт са 10%, малко повече, отколкото в началото на 20-те. Правете, каквото правите, и най-вероятно ще сте бременна до 12 месеца. Няма нужда да се консултирате със специалист, освен ако не се опитвате активно да заченете с постоянни опити повече от 12 месеца.

Началото на 30-те (30 до 34)

Шансовете ви все още са значително големи – цели 86%. Единствената разлика е, че шансовете за спонтанен аборт след навършването на 30-годишна възраст скачат до 20%. Ако сте около тази възраст и не успявате да забременеете след 9 месеца опити, поговорете с лекар. Вероятно е да нямате никакъв здравословен проблем, но няма нищо лошо в профилактиката.

От средата до края на 30-те (35 до 39)

Преди 37 имате все още добър шанс за зачеване. 35 са годините, от които плодовитостта ви започва да отслабва. Все още бихте могли да имате доста яйцеклетки, но най-вероятно много от тях ще имат хромозомни дефекти. Също така шансовете за развитие на различни заболявания на плода и спонтанен аборт са завишени.

Началото на 40-те (40 до 44)

С напредването на възрастта качеството и количеството на яйцеклетките намаля. Все по-вероятно е да имате нужда от помощта на репродуктивните технологии. Възможно е и да се наблюдава изтъняване на лигавицата на матката, което ще възпрепятства имплантирането на яйцеклетките.

След 45 години

Шансовете за зачеване тогава са едва 3 или 4%. Не казваме, че не е възможно, но репродуктивните технологии почти винаги са задължителни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay