10 невинни хигиенни навика, които тайно вредят на здравето ни

10 невинни хигиенни навика, които тайно вредят на здравето ни

Оказва се, че някои от нещата, които правим всеки ден, например накисването на мръсните чинии или пиенето на кафе, вредят на нашето здраве. Ето 10 научно доказани факта за вредата от някои обичайни навици: тази информация ще ви помогне да защитите здравето си. Събрахме няколко навика, които може да изглеждат напълно невинни, но те всъщност са изключително нехигиенични от научна гледна точка и това е доказано чрез изследвания.

1. Накисване на съдове в мивката

Мивката е перфектна среда за бактерии: там може да намерите салмонела, бацили или стафилококи. За да се избегне разстройство на стомаха и червата, е необходимо измиването на мивката не само след миенето на чиниите, но и след контакт с храни като риба, сурово месо, млечни продукти и зеленчуци. 

2. Миене на ръцете с гореща вода

Някои учени казват, че температурата на водата не влияе върху убиването на микроби. В този случай времето за измиване на ръцете е по-важно: за 5 секунди не бихте измили нищо, но за 30 секунди можете да убиете всички бактерии на ръцете си. Чрез измиване на ръцете с гореща вода често намалявате защитните функции на кожата и може да се появи дразнене или дерматит.

3. Спортуване с грим

Понякога се втурваме от офиса към фитнес залата и мислим, че премахването на грима е безсмислено, тъй като в крайна сметка ще си вземем душ след тренировката. Въпреки това, по време на тренировката, нашата кожа трябва да диша и да се почиства сама. Ако носите грим, това може да запуши порите. В резултат на това можете да сте податливи на кожни проблеми. Премахнете грима си преди тренировка.

4. Използване на сешоар за ръце
Фактът, че не докосваме сешоара с ръцете, е само илюзия за чистота. Всъщност електрическите сушилни са доста нехигиенични: хващат много бактерии и ги разпръскват с въздушен поток и могат да попаднат в белите дробове, кожата или тялото. Хартиените кърпи са по-ефективни и по-чисти от тези сешоари.
5. Използването на торба за пазаруване повече от веднъж
Торбата, използвана повече от веднъж, има много микроби върху нея в 99,9% от времето. Ако сте купили сурово месо в торбичка (дори и да е било опаковано), има вероятност бактериите да се разпространяват и върху други продукти, особено плодове и зеленчуци. Решението е да използвате торба за еднократна употреба или торба, която ще трябва да миете всеки път.
6. Резането на месо и зелечуци на една и съща дъска
Д-р Чарлс Герба, микробиолог, твърди, че дъската за рязане съдържа 200 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка. След разфасоването на сурово месо, дъската се замърсява със салмонела и кампилобактер - двете най-разпространени причини за отравяне с храна. Решението е да се използват 2 различни дъски за рязане на месо и зеленчуци и да се изберат стъклени дъски, а не дървени.
7. Използването на кафе машината в офиса
Резервоарът за кафе машината е подходяща среда за различни видове бактерии. Има повече микроби в кафемашина в офиса, отколкото в тоалетната в дома ви. Измивайте резервоара възможно най-често, като използвате много гореща вода и препарат за миене на съдове. 
8. Носенето на телефона в чантата
Може да изглежда, че чантата или раницата ви е хубаво и чисто място, където вашето приспособление е напълно защитено от околната среда, но това не е вярно. По-добре е телефонът да стои в джоба ви и да се постави в кутийка - така се получава по-малко замърсяване с микроби. Добре е да почиствате телефонът си всеки ден, защото е изключително мръсен. 
9. Пране на зимните дрехи през пролетта
Колко често решавате да оставите ръкавиците или шала в коша за пране? Специалистите препоръчват прането на шапки, шалове и ръкавици веднъж на всеки 1-2 седмици. Тези дрехи са в контакт с устата и носа ни доста често. Те натрупват микроби и нашата имунна система може да отслабне, ако има постоянен контакт с тях.
10. Размразяване на храната на стайна температура
Ние рядко мислим за начина, по който температурата на околната среда и скоростта на размразяване оказват влияние върху качеството на храната. Оставянето на месото и рибата в купа директно на масата е вредно. За да се предотврати умножаването на микробите, е по-добре да оставите месото и рибата да се размразят в хладилника.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay