10 неща, които ветеринарите искат да знаете

10 неща, които ветеринарите искат да знаете

Голяма част от децата мечтаят да станат ветеринари, когато пораснат. Но доста от хората забравят за тази мечта и не всички стават ветеринари. И вероятно това е за добро. В крайна сметка, тази работа не е лесна и лекарите се сблъскват с болка и страдание всеки ден. Но най-голямата награда на хората, които посвещават живота си на животните е, че често спасяват живота на тези прекрасни, невинни същества. 

Както вече казахме, работата на ветеринарите не е никак лесна и има някои неща, които искат всеки собственик на домашен любимец да знае. Ето кои са те:

1. Трудно е да се събере анамнеза и не само защото пациентите не могат да говорят

10 неща, които ветеринарите искат да знаете

Разбира се едно коте или куче не може да каже на лекаря какво му има и какво го боли. Всички симптоми трябва да бъдат описани от собственика на животното. Наистина е много важно собственика да даде цялата информация на лекаря. Например дали са давани някакви лекарства на животното, дали се храни, дали пие вода и т.н. Важно е да знаете, че ветеринарят няма да ви съди, просто тази информация му е нужна, за да успее да помогне. 

2. Питбулите и ротвайлерите не са най-опасните пациенти

Хората често се чудят дали ветеринарите не ги е страх да лекуват големи кучета, като питбули, ротвайлери и т.н. Истината е, че малките породи са много по-опасни. Според проучване, чихуахуа и други малки кучета хапят ветеринарните лекари най-много. Нещо повече, мъжете биват ухапвани по-често от жените. 

Котките също са в списъка на опасните пациенти: те обикновено не хапят, но оставят дълбоки драскотини.

3. Ветеринарите не решават поведенчески проблеми

10 неща, които ветеринарите искат да знаете

Ако кучето ви хапе или котката ви драска ръцете на хората, ветеринарят не може да реши този проблем. 
Ако вашият домашен любимец е агресивен, трябва да се обърнете към кинолог или зоопсихолог, експерт, който се занимава с поведенчески проблеми.

4. Не е необходимо да давате витамини, ако диетата на вашия домашен любимец е балансирана

Храните вече съдържат всички необходими витамини и минерали, така че няма нужда да купувате допълнителни хранителни добавки.

Ако приготвяте храната на домашния си любимец, по-добре е да му давате витамини, разбира се, след като се консултирате с ветеринарен лекар. Един експерт може да ви помогне да изберете витамините, от които вашият домашен любимец наистина се нуждае.

5. Внимавайте със суровото месо

Даването на сурово месо на куче или котка е грешка. Тази храна е наистина опасна. Първо, суровото месо не може да достави на животното всички необходими витамини и минерали, от които се нуждае. Второ, ако сте хранили вашия домашен любимец със суха храна, преминаването към сурова храна може да причини дисбактериоза или диария. Консултирайте се с ветеринарен лекар. 

6. Не давайте на животните човешки лекарства

Не лекувайте домашните любимци с човешки лекарства. Също така съхранявайте лекарствата на недостъпно място, така че да не успеят да ги изядат. 

7. Прибиращите се каишки, тип макара, са опасни в повечето случаи

10 неща, които ветеринарите искат да знаете

Такива каишки са популярни, тъй като позволяват на кучетата да тичат. Кучето може да подуши всичко, което иска, да се срещне с други кучета и да реши къде да отиде. В крайна сметка, всички собственици на домашни любимци искат техните домашни любимци да се чувстват удобно. Но всъщност това може да бъде опасно. 

Прибиращите каишки могат да навредят на животните: ветеринарите казват, че уврежданията на гръбначния стълб, причинени от натиска на каишка, са относително чести. Животните понякога се раняват, докато се бият с други кучета, ако каишките им са твърде дълги и техните собственици не успяват да реагират достатъчно бързо.

Можете да използвате прибираща се каишка, ако вашият домашен любимец е достатъчно стар, добре обучен и спокоен. Ако кучето ви е хиперактивно или е малко кученце, по-добре е да не купувате такива каишки.

8. Собствениците на домашни любимци често се обръщат към ветеринарни лекари, когато е твърде късно

Какво бихте направили, ако забележите, че нещо не е наред с вашия домашен любимец? Очевидно ще започнете да търсите отговори в интернет. Но в някои случаи времето е наистина ценно и трябва да отидете при ветеринарен лекар възможно най-скоро. Ветеринарите понякога не успяват да спасят животно, когато пристигне във ветеринарната клиника твърде късно.

9. Евтаназията на животните е наистина трудно решение, но понякога това е най-добрият вариант

Евтаназията на животните е наистина трудно и болезнено решение както за собственика, така и за ветеринаря. Невъзможно е да се намери подходящ момент: винаги изглежда, че можете да изчакате още един ден или да опитате различни хапчета. 

Но ако вашият домашен любимец страда от неизлечима болест и операцията и лекарствата не помагат, по-добре е животното да бъде освободено от болката и страданието.

10. Това не е просто работа

10 неща, които ветеринарите искат да знаете

Ветеринарите избират работата си не заради парите, а защото наистина обичат домашните ви любимци.

Ветеринарите помнят всичките си пациенти. Те мислят за тях след работа. Гледат как малки котенца и кученца се превръщат се във възрастни животни и се вълнуват, ако лечението работи. И те биха искали да се срещат с вашите домашни любимци само по приятни поводи. Но дълъгът им е да спасяват животи...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay