10 тайни за отглеждане на щастливо дете

Вдъхновени от холандски майки

10 тайни за отглеждане на щастливо дете

Холандският метод за отглеждане на дете не включва някакви необикновени неща, но изглежда работи доста добре. Дори учените са доказали, че холандските деца са много по-напред от своите международни връстници по отношение на благополучието и щастието. Така че, ако искате да знаете какво точно правят майките в Холандия, просто продължете да четете тази статия. Надяваме се, че ще намерите техните съвети за полезни.

1. Давайте им повече време за сън

Почивката е изключително важна в холандската родителска култура. Повечето родители от другите нации се опитват да стимулират децата си по всякакви начини. Докато холандските родители избират дейности с по-ниска интензивност за децата си. Това помага на децата им да се чувстват по-спокойни и да имат по-редовен график за сън. И тъй като техните деца спят по-добре, холандските майки спят по-добре и също се чувстват по-отпочинали.

2. Позволявайте им да ядат шоколад за закуска

Яденето на шоколад за закуска звучи като лоша идея, но не и за холандските майки. Те всъщност вярват, че ако на децата им е позволено да ядат шоколадо сутрин, това с шоколада става по-малко табу и те се научават да имат повече самоконтрол. Най-важното е да имате предвид, че всичко е полезно, ако е в умерени количества.

3. Покажете им, че парите нямат значение

Холандците като цяло се фокусират върху простия живот. Не си купуват луксозни вещи, а само нещата, които са им необходими. Децата там са свикнали да имат играчки втора употреба и знаят, че ако искат нещо трябва да работят за него. Това изгражда много ценни качества в децата. Дори когато децата имат рождени дни, те не очакват някакви скъпи подаръци. Има неписано правило, че подаръците за рождени дни не трябва да струват повече от 10 евро. Поради този начин на възпитание, децата в Холандия просто се забавляват, вместо да се хвалят със скъпите си вещи.

4. Позволявайте на близките си да прекарват повече време с децата

В България, а и в други страни, сме свикнали, че майката трябва да прекарва най-много време с децата. В Холандия обаче има един ден от седмицата, който се нарича "Ден на таткото", през който бащите не ходят на работа, а прекарват целия ден с децата си. Бабите и дядовците също играят важна роля в отглеждането на децата. Изчислено е, че 50-60% от холандските баби и дядовци участват под някаква форма в отглеждането на децата.

5. Насърчавайте ги да изразяват мнението си

В холандските семейства всички, включително и най-малките, имат думата. И въпреки че понякога опитът да се преговаря с 3-годишно дете може да бъде наистина изтощителен, холандските майки вярват, че това учи малките деца как да определят собствените си граници и да изразяват ясно какво искат.

6. Създайте свои собствени семейни ритуали

Едно от най-ценните неща на родителството за холандците е тяхната рутина. Рутината означава предсказуемост, а предсказуемостта означава управляемост. Когато имате строг график, децата ви винаги знаят кога е време да ядат, да поспят и да си играят с приятелите си.

По този начин ежедневието е по-лесно за родителите - всички знаят какво се очаква от тях, децата не остават гладни или недоспали в неудобни моменти и е по-лесно да бъдете в крак със здравословните хранителни навици.

Що се отнася до храненето, холандците наистина ценят семейните вечери. Тук не става въпрос да се опитвате да накарате децата си да ядат зеленчуци за вечеря. За холандците семейните хранения са свещени, защото обединяват цялото семейство, водят се разговори и ги карат да се чувстват по-близо един до друг.

7. Не ги притискайте

В сравнение с другите нации, холандците могат да бъдат определено като малко по-мързеливи и безгрижни, защото просто оставят децата си да бъдат деца. Според холандците, за едно малко дете светът е достатъчно интересен и стимулиращ, без да е необходимо да ги стимулираме чрез образователни игри, книги и т.н.

Холандските родители не притискат децата си да учат азбуката или да участват в допълнителни занимания извън училище. Повечето деца имат много малко домашни.

Въпреки това пренебрежение към образователния процес, Холандия е третата най-добре образована държава в света, след Финландия и Сингапур. Причината за това може да е средата без стрес, която кара децата да ходят на училище с желание.

8. Оставете ги сами да изследват света

Майките в Холандия се опитват да дадат необходимата свобода на децата си. Не кръжат като хеликоптери около детската площадка, за да предпазят детето си от абсолютно всяка потенциална опасност. Вместо това се опитват да оставят децата да си играят сами колкото могат повече.

Това не означава, че родителите в Холандия са безотговорни или не се интересуват от децата си. Те също имат своите притеснения, но смятат, че е по-важно да научат детето да се справя само, вместо да го държат за ръка постоянно. Този минималистичен подход към родителството учи децата да бъдат самостоятелни и да поемат отговорности в най-ранна възраст.

9. Никога не забравяйте за себе си

Щастливите родители имат щастливи деца - това може да се приложи за всяка нация, но е особено вярно, когато става въпрос за холандците. Тук майките имат по-реалистична представа за родителството и разбират, че те и децата им далеч не са перфектни. Жените също имат добър баланс между професионален и личен живот. Повечето от тях работят на непълно работно време, за да могат не само да прекарват повече време с децата си, но и да отделят известно време за себе си. По този начин те се чувстват много по-добре.

10. Говорете с тях за всичко

Холандските родители говорят с децата си за всичко, няма забранени теми за тях. Така че, като започнем от 4-годишна възраст, децата се учат защо са различни един от друг и какво трябва да знаят за това. С порастването на детето темите стават по-подробни и ясни, така че до наближаването на тийнейджърските години вече се чувстват комфортно със своите тела и желания.

Холандците просто имат съвсем различен подход към интимните отношения - вместо да се съсредоточат върху потенциалния риск и опасностите от тях, те учат децата си на важността на любовта, отговорността и как да поставят граници с партньора си.

Холандското правителство също подкрепя този модел на родителство - прегледи, противозачатъчните и абортите са безплатни за всеки под 22 години, без да има изисквания за съгласие на родителите. Поради тази политика Холандия има един от най-ниските проценти на тийнейджърска бременност в Европа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay