10 храни, които не бива да давате на котката си

10 храни, които не бива да давате на котката си

Котките не бива да ядат сладки неща. Също така някои храни са не само безвкусни за тях, но и са много опасни за здравето им. Има храни, които са дори отровни за нашите котки и трябва да им обърнем внимание.

Ето 10 храни, които не бива да давате на котката си, за да има дълъг живот и да бъде здрава:

1. Мляко и млечни продукти

Повечето възрастни котки имат непоносимост към лактоза. Въпреки че може да им харесва ароматът на мляко и млечни продукти, никога не бива да им давате мляко, тъй като е много вредно за стомаха им. Приемът на млечни продукти може да предизвика повръщане и диария. 

2. Шоколад и бонбони

В шоколада има 2 съставки, които могат да бъдат много вредни за котките: кофеин и теобромин, които могат лесно да се абсорбират от човешкото тяло, но не толкова лесно от котките. След като котка яде шоколад, съставките стават токсични за нея и могат да причинят чернодробна недостатъчност.

Не се препоръчва да храним нашите котки и с бонбони. Бонбоните са пълни със захар, която може да бъде много вредна за здравето на котката, както е и за нас, хората. Също така, някои бонбони могат дори да отровят нашите котки, както и да причинят задушаване.

3. Сурово месо и риба

Суровото месо и риба могат да съдържат бактерии и паразити, които са устойчиви на антибиотици и могат да причинят тежки заболявания. Тяхната прекомерна мазнина също може да причини състояние, наречено панкреатит, което е възпаление на панкреаса.

4. Сурови яйца

Никога не бива да давате сурови яйца на котките. Когато яйцата са сурови, те могат да имат бактерии, които могат да засегнат червата им. Суровите яйца съдържат протеин, който котките много трудно преработват и това може да доведе до недостиг на витамини. Ако искате да давате яйца на котката, трябва да бъдат сварени.

5. Лук, праз и чесън

Дори малко количество от тези храни може да бъде много опасно за котките. Яденето на лук, чесън и праз ги кара да развият хемолитична анемия и червените им кръвни клетки стават слаби. В този случай котките ще почувстват задух, болка в корема и ще имат обезцветена урина.

6. Грозде и стафиди

Тези здравословни за хората храни могат да бъдат опасни за котките. Гроздето и стафидите са много токсични за тях и могат да причинят бъбречна недостатъчност, която по-късно може да се развие в сериозни бъбречни заболявания. Причините за тази реакция все още са неизвестни.

7. Тесто с мая

След като ферментира, маята създава захари, които съдържат алкохол, който може да бъде много отровен за котките.

8. Ядки

Ядките са с много високо съдържание на мазнини и могат да причинят наддаване на тегло. Докато ядките съдържат протеини и мазнини, които са полезни за нас хората, котките не могат да ги усвояват лесно. Високото ниво на мазнини също може да доведе до стомашни проблеми, които могат да доведат до повръщане.

9. Гъби

Трябва да избягваме да даваме гъби на нашите котки. Въпреки че малко количество гъби от магазина може да не причини вреда, някои видове гъби съдържат токсини, които могат да доведат до сериозни проблеми при котките. 

10. Домати

Незрелите домати и техните листа и стъбла имат вещество, наречено томатин, което е много токсично за котките. Поглъщането на това вещество може да доведе до повръщане, разширени зеници, загуба на апетит и много други симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay