10 човешки действия, които разстройват кучетата

10 човешки действия, които разстройват кучетата

Кучетата не могат да скрият емоциите си, затова лесно можете да разберете в какво настроение са. Но не е лесно да се разпознаят чувствата на негодувание или тъга в кучето. В тази статия ще разберете какво може да накара вашия домашен любимец да се разстрои и съответно да спрете да правите тези неща...

10 човешки действия, които разстройват кучетата

1. Позволявате на непознати да го галят

Когато непознат ви попита "Може ли да погаля кучето?", по-добре кажете "Не". Дори най-общителното и любезно куче може да реагира негативно на това. Ако позволявате на всички да докосват кучето ви, му причинявате стрес и преставате да бъдете лидер в неговите очи.

2. Не сте създали рутина за кучето

Вашето куче има своя биологичен часовник, поради което рутината е много важна за него. Последователността и ежедневието правят света предсказуем за него, така че животното става по-уверено и нивото на стрес намалява. Опитайте се да го храните, разхождате и обучавате по едно и също време всеки ден. Само няколко дни след като сте започнали да практикувате тази рутина, ще забележите, че кучето ви е станало по-щастливо.

3. Обличате го с дрехи

Ако не сте научили кучето да го обличате от малко, ще ви бъде трудно да го обличате по-късно. Добре е да му облечете дрешка, когато навън е много студено, но костюмчета, рокли, шапки и т.н. го карат да се чувства неудобно.

10 човешки действия, които разстройват кучетата

4. Дърпате каишката му

Вашият домашен любимец ще се разстрои, ако:

     Не му позволявате да души наоколо. Разходката за кучето не е само времето, когато може да се изходи, но също така е и възможност да опознае околните територии. Ето защо вашият домашен любимец ще се разстрои, ако го дърпате далеч от дървета и бордюри през цялото време.

     Дърпате каишката. Специалистите по кучета казват, че каишка е средство за комуникация между собственика и кучето. Не трябва да позволявате на кучето да ви дърпа или ако вашият домашен любимец не ви слуша, спрете. Веднага след като каишката се разхлаби и кучето ви погледне, можете да продължите разходката си. Не е нужно да го дърпате и да го теглите.

     Прекалено късата каишка кара животното да се изнервя. Ако оставите кучето си да върви на дълга каишка, ще му покажете, че всичко е под ваш контрол и няма опасност. По този начин ще ви бъде по-лесно да разхождате кучето си, защото няма да чувства постоянно напрежение.

5. Не приемате сериозно страха на кучето си от водата

Кучетата обикновено не обичат да бъдат къпани. Дори кучетата, които обичат да плуват в различни водни басейни, не обичат да бъдат къпани, в банята. Кучетата не харесват звука на течаща вода и хлъзгавата повърхност в банята. Можете да сложите подложка против хлъзгане и да къпете кучето върху нея.

10 човешки действия, които разстройват кучетата

6. Крещите му

Ако имате малко кученце, което още не се е научило да не пишка вътре или да ви изчаква, когато сте на разходка, недейте да му крещите или да го биете. По този начин няма да го научите, а само ще го изплашите.

Не крещете на кучето си. Кучетата се страхуват от силни звуци и не могат да разберат какво искате от тях. Жестовете са много по-ефективни. Ако не сте доволни от поведението на кучето си, вземете определена поза по ваш избор и направете изражението на лицето си разстроено. Обикновено това е достатъчно, за да разбере кучето, че е виновно.

7. Дразните го

Забавните за хората неща могат да бъдат болезнени или обидни за животното. Лаенето, издърпването на кучешката опашка и дразненето с храна или играчка са неща, които не бива да правите. Ще получите само проблеми с поведението, а не взаимно разбирателство.

8. Не си играете с кучето достатъчно

Ако не можете да намерите достатъчно време, за да играете с кучето си, бъдете готови да съсипе много неща, когато не сте вкъщи. Вашият домашен любимец трябва да освободи енергията си и ако не можете да му помогнете, той ще намери своя начин. И определено няма да ви хареса. Важно е да играете с кучето си. 

10 човешки действия, които разстройват кучетата

9. Оставяте го само

Кучетата са социални животни и не обичат да бъдат сами. Разбира се, не можете да прекарате цялото си време с кучето си, но можете да намалите нивото на тревогата му.

Прекарвайте колкото се може повече време с кучето си, когато сте си вкъщи. Не забравяйте да си играете с него.

Следвайте точен график. Животното трябва да знае времето, когато напускате дома си и времето, когато се връщате.

Купете различни играчки, за да може кучето ви да се забавлява, докато сте навън.

10. Депресирани сте

Ако сте забелязали, че кучето ви е тъжно, обърнете внимание на собственото си състояние на ума. Вашият домашен любимец усеща настроението ви и ако се чувствате зле, кучето ви също може да стане депресирано. Вашето куче може да направи вашето настроение по-добро, но вие също трябва да положите усилия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

33 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay