12 причини, поради които е добре да чистим по-рядко

12 причини, поради които е добре да чистим по-рядко

94% от хората по света смятат, че е много важно да поддържате чистотата в дома си, сочи статистиката. Повечето хора отделят няколко часа седмично за почистване на дома, а жителите на Русия са тези, които посвещават най-много време на тази дейност. Но се оказва, че можете да се отървете от това неприятно задължение. Или поне да намалите броя на часовете, прекарани в чистене.  

Добра новина: добре е да изключите някои домакински задължения от списъка с неща, които трябва да се правят всяка седмица.

Вредно е да се гладят някои неща

Гладенето на чаршафи и калъфки за възглавници е доста уморително занимание и учените твърдят, че е излишно да губите времето и енергията си за това.Чаршафите и завивките, които са изгладени, не абсорбират влагата и дишат. Причината е, че гладенето променя структурата на тъканта. Прането разхлабва влакната, а гладенето ги компресира, заради високата температура. В резултат на това човек не спи толкова добре на изгладено спално бельо.

Някои хора дори гладят кърпите. Зачеркнете и тази задача от списъка си. Ако искате да убиете бактериите, трябва просто да перете кърпите и хавлиите на висока темпратура. Когато перете кърпи, не слагайте омекотител. След като са изпрани с омекотител, хавлиите не попиват толкова добре водата.

Все още има много дебати относно това дали е необходимо бебешките дрехи да се гладят.   Парата от ютията е в състояние да убие бактериите, но бебето не се нуждае от прекомерна стерилност. Можете да гладите дрехите на бебето през първите няколко месеца след раждането, но това не е необходимо при по-големи деца.

Прекаленото почистване може да бъде опасно за вашето здраве

Опитвайки се да почистите дома си и да го накарате да заблести, не само губите енергията си, но и вредите на здравето на хората в жилището, особено на децата. Определен брой микроорганизми са необходими за формиране на имунитета. Откакто са се появявили препаратите в живота ни, алергиите са все по-често срещани.

Не е необходимо да използвате почистващ препарат навсякъде. Проверете дали почистващият препарат, който ще използвате, съдържа триклозан. В някои страни е забранено, тъй като съществува риск от поява на хормонални нарушения и алергии.

Много хора мислят, че тоалетната е най-мръсното място в къщата. Всъщност това не е вярно - достатъчно е да я миете с дезинфектант само веднъж седмично. По-добре е да отделите повече време за почистване на кухненските си кранове: те имат 44 пъти повече микроби.

Ако непрекъснато почиствате апартамента и миете съдовете, може да получите контактен дерматит. Това дразнене на кожата е реакция към водата и химически елементи, които съдържат различните почистващи препарати. 


Правете по-малко от това, което изисква сериозни физически натоварвания

Неудобните пози, които трябва да заемете, докато се опитвате да почиствате трудно достъпни места, са рисков фактор за тези, които имат проблеми с кръвното налягане. Това се отнася особено за домакинските задължения, при които кръвта тече към главата, тоест при навеждане, например.

Почиствате ли пода, пълзейки, на колене? Спрете да го правите. Това е много лошо за ставите ви. Бурситът неслучайно е наричан "коляното на прислужницата".

Тези, които имат проблеми със зрението, трябва да обмислят да се откажат от почистването на пода с ръце, също. Лекарите не препоръчват на тези, които имат късогледство, да правят неща, за които трябва да са се прегърнали. В противен случай те биха могли да стигнат до сериозни последици като отлепване на ретината.

Споделяйте задълженията

Ако живеете с партньор, споделете с него домакинските задължения, без да се колебаете. Изследванията показват, че мъжете все още вършат по-малко домакинска работа от жените. В същото време споделянето на задълженията се отразява положително на семейния живот. Не бива да правите повече от 60% от задачите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay