15 любопитни факта за лятото

15 любопитни факта за лятото
unsplash

Лятото – сезонът на топлината, дългите дни и отпуските. Но знаете ли, че лятото крие някои интересни факти? Ще ви разкрием 15 факта за лятото, които ще ви помогнат да оцените магията на този слънчев период. 

Лятното слънцестоене

Лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината, официално бележи началото на лятото в Северното полукълбо. Това се случва, когато един от полюсите на Земята достигне максимален наклон към Слънцето. Тази година лятното слънцестоене ще се случи на 21 юни, сряда.

"Кучешките дни на лятото" нямат нищо общо с кучетата

Да, изобщо нищо общо с кучетата. Всъщност изразът "кучешки дни на лятото" има небесен произход, свързан със звездата Сириус, известна още като Кучешката звезда.

В древните гръцки и римски вярвания "кучешките дни" са настъпвали около времето, когато Сириус изгрява заедно със Слънцето, в края на юли в Северното полукълбо. Те вярвали, че комбинираната топлина от тези две звезди е причината за лятото, най-горещото време на годината.

Динята – летният плод

15 любопитни факта за лятото unsplash

Дините са най-обичаният плод през лятото. Те са 92% вода, което ги прави идеалният хидратиращ плод за горещите летни дни. След лимонадата, сокът от диня е следващият най-популярен летен сок.

Ледената близалка

Ледената близалка е изобретена случайно от 11-годишно момче през 1905 г. Една вечер Франк прави комбинация от сода на прах и вода в малка чаша. Той го оставя навън на верандата за една нощ и когато температурата паднала, сместа замръзнала около пръчката. Можете да си представите приятната изненада на следващата сутрин.

Франк осъзнал, че случайно е създал нещо специално - замразено лакомство на клечка. Той нарича своето творение "Epsicle" като закачлива комбинация от собственото му фамилно име и думата "icicle". Сега, това се нарича popsicle или ледена близалка.

Бумът на сладоледа

15 любопитни факта за лятото unsplash

Продажбите на сладолед нарастват през лятото, като юли е най-натовареният месец за производителите на сладолед. Всъщност юли е признат за Национален месец на сладоледа в Съединените щати, като третата неделя се празнува като Национален ден на сладоледа. 

Някога фигурното пързаляне било част от летните олимпийски игри

Колкото и странно да звучи, това е истина. Фигурното пързаляне било част от Летните олимпийски игри през 1908 г. и 1920 г. Хокейът на лед също прави своя дебют на летните олимпийски игри през 1920 г.

Айфеловата кула расте през лятото

През лятото Айфеловата кула може да нарасне с повече от 15 см, поради разширяването на желязото от топлината.

Изобретяването на бикините

15 любопитни факта за лятото unsplash

Бикините, основна част от банските, са изобретени във Франция през 1946 г. отчасти заради въздействието на разпределението на материалите от Втората световна война. Френският инженер Луис Реард представя този революционен бански костюм и го кръщава на атола Бикини в Тихия океан.

Ефект върху човешкото настроение

Повишената слънчева светлина през лятото може да повиши настроението и нивата на енергия, феномен, изучаван в психологията.

Летни блокбъстъри

Филмовата индустрия често запазва най-големите си филми за лятото. Така се ражда терминът "летен блокбастър".

Най-високата температура, регистрирана някога

15 любопитни факта за лятото unsplash

Най-високата температура, регистрирана някога на Земята, е през лятото в Долината на смъртта в Калифорния, 57,8 градуса.

Лятото държи рекорда за най-много хора във водата по едно и също време

Всяко лято хиляди хора се опитват да счупят рекорда за най-много хора, плаващи на опашка в Солт Лейк, Аржентина.

Най-гръмотевичното време

Летните месеци са и времето, когато наблюдаваме най-много гръмотевични бури, повече от всички останали сезони взети заедно. Това е така, защото топлината и влажността са идеални климатични условия за възникване на дъжд и гръмотевични бури.

Сезонът на светкавиците

Лятото е сезонът, когато светкавиците са най-активни, създавайки ослепително светлинно шоу през топлите вечери.

Юнски сватби

15 любопитни факта за лятото unsplash

Юни, летен месец, е един от най-популярните месеци за сватби в много култури. Това е свързано с римската богиня Юнона.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay