4 съвета как да изградим добри навици

4 съвета как да изградим добри навици

Всички имаме навици, свързани с нещата, които обичаме да правим. Те могат да бъдат добри или лоши за нас, но обикновено винаги ни носят удоволствие. Да усвоим и придобием добри навици е много по-трудна задача, от придобиването на лоши. Необходими са много усиля и целеустременост, но можете да включите доста добри навици и да елиминирате лошите ако имате добра мотивация. Веднъж създадени, добрите навици ще ви носят само позитиви.

Ето няколко съвета, които биха помогнали да изградите добри навици:

Разберете, какви са лошите ви навици

Когато променим нещата, с които сме свикнали, променяме живота си. Първата стъпка към редуцирането на лошите навици е да открием кои са те. Не залъгвайте себе си, а си признайте. Вгледайте се добре в рутината и поведението си, за да ги откриете.

Създайте си план

След като вече знаете какъв е проблема трябва да изготвите план. Когато имате и план си обещайте да го следвате и спазвате. Схемата, която следвате само ще ви помага да се справите с лошия навик и ще ви даде ясна представа, защо правите, това което правите. Промяната няма да настъпи за ден, но е важно началото. Правете малки, но правилни стъпки в посока постигане на крайната си цел.

Бъдете активни

Обикновено един лош навик  се заменя с друго действие, а стремежът ви трябва да е да го замените с нещо, което ще бъде добро за вас. Когато вече следвате изградения план, единствената ви цел е да го накарате да работи за вас. Ако например поставената цел е да ставате рано, създайте си ангажименти в ранните часове и навийте часовка си. Подгответе дрехите си предварително и се уверете, че ще бъдете навреме. Обградете се от хора, които ви подкрепят да следвате целите си.

Водете си записки

Бележките ви помагат освен за организацията и, за да отчитате грешките и пропуските си. Напишете на лист, нещата които са ви попречили да се справите с дадена задача или са ви накарали да се върнете към лош навик. Елиминирайте ги постепенно и говорете с близките си за това.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay