6 метода за лесно и бързо почистване

6 метода за лесно и бързо почистване

Почистването е рутинна работа, резултатът от която може да повлияе на нашето настроение и производителност. Проучване показа, че хората се чувстват по-стресирани и уморени в претрупаните и мръсни стаи, отколкото в чистите стаи.

И все пак чистенето не е сред най-приятните занимания, така че ще ви споделим няколко трика за бързо и лесно почистване:

1. Методът за групиране / кръгове

Първо, трябва да разделите всичките си задължения на 3 или повече групи.

Ето едно предложение: Напишете задълженията си на карти и ги съхранявайте в кутия.

Задължителните ежедневни задължения трябва да са в групата на малките карти, задължителните седмични задължения трябва да са в средната група, а крайната група трябва да включва онези задължения, които могат да се извършват рядко (като на сезонна основа.)

За крайната група можете също да разделите на месечни и годишни домакински задължения.

След това разделете кутията с карти на секции. Първият раздел е "Днес". Трябва да сложите всички карти с домакинските задължения, които трябва да бъдат свършени през деня.

Следват седмичните задължения, следвани от картите с месечни задължения и накрая сезонните задължения.

 Щом задълженията от малкия кръг, определени за деня, приключат, можете да преминете към средния кръг, а след това към големия.

Всяка сутрин или предната вечер трябва да подредите комплекта от карти, като ги поставите в раздела "Днес".

В края на деня картите със завършени задължения трябва да бъдат върнати на местата си (с изключение на ежедневните). След това можете да преминете към следващите карти. Не излизайте от къщата, докато не проверите картите, за да сте сигурни, че не сте забравили нищо.

2. Дзен метод за почистване

Този прост метод ще ви помогне да не отлагате домашните си задължения и да намалите тревожността си.

Всеки ден след сутрешната си молитва дзен монасите правят почистване в продължение на 20 минути. Те метат пода, мият чинии и почистват прозорците. Нищо особено, правим го всеки ден. Но има една важна разлика. Когато изтекат 20-те минути, монасите спират да правят това, което са правили, дори и да не е било завършено. Те извършват почистването не с цел да бъде идеално чисто или да се чувстват комфортно. Те мислят за това като част от техния процес на медитация.

3. Кайзен принципи

Кайзен е практика, която е измислена в автомобилните фабрики на Toyota, за да усъвършенства работните процеси, като същевременно харчи минимум пари за организацията на производството.

Тя се основава на 5S системата:

1S - Сортирай. Разделете нещата на необходими и ненужни.

2S - Спазване на поръчката или систематизацията. Необходимите неща трябва да се съхраняват, за да можете бързо да ги намерите и използвате.

3S - Поддържайте чистота. Помислете за стъпките, които ще ви помогнат всеки ден да поддържате къщата в ред.

4S - Стандартизация. Правилата за почистване и чистота трябва да бъдат задължителни за всички, а успешните решения трябва да бъдат стандартизирани и прилагани на практика.

5S - Съвършенство. Принципите на системата трябва да се превърнат в навик, така че да се стремите да подобрявате къщата с всяко почистване.

4. 20 минути на ден в продължение на 30 дни

Искате ли да почиствате дома си за не повече от 20 минути на ден? С този метод ще можете да поддържате дома си чист без много усилия. Създайте малка площ до входната врата, в която да слагате всичко, което внесете в дома си. Трябва да сортирате тези елементи от време на време и да ги поставяте на определените им места.

Мийте чиниите след всяко хранене. Перете прането си всеки ден. Пускайте си музика, докато чистите и подреждате.

Задайте таймер, за да избегнете 3 часа почистване. По този начин няма да ви се налага да прекарвате много време, за да се насладите на чистия си дом.

5. Седмично почистване на зони

Разделете дома си на зони:

зона 1 - антре, баня, спалня

зона 2 - кухня, друга стая (напр. детска стая)

зона 3 - трапезария, хол

зона 4 - други помещения (складово помещение, перално помещение).

Трябва да отделите поне 30 минути за всяка зона. В понеделник трябва да започнете със зона 1. Във вторник зависи от вас. Можете да си вземете почивен ден или да се преместите в зона 2. Като цяло ще получите 4 дни на почистване и 3 свободни дни в седмицата.

6. Методът на хотелските камериерки

Този метод работи най-добре за тези, които искат да почистят дома си наведнъж.

Най-важното в този метод е редът на действията ви в стаята.

Трябва да започнете с най-далечния ъгъл и да почиствате по посока на часовниковата стрелка.

Първо: Изхвърлете боклука, изтупайте одеяла и завивки.

Второ: Нанесете препарати върху мръсните повърхности.

Трето: Оправете леглото, минете пода с прахосмукачка и почистете праха. Трудно достъпните места могат да се почистват с четка за зъби и памучни тампони.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay