7 вида почивка, от които се нуждаете

7 вида почивка, от които се нуждаете

Почивката е толкова важна за тялото, колкото и правилното хранене и упражненията. Като говорим за почивка, най-вече мислим за физическа и психическа почивка. Но това не е съвсем така.

Не се изненадвайте, когато ви кажем, че има много повече видове почивка, от които се нуждаем от време на време. Пандемията и работата от вкъщи изисква от нас да бъдем в кондиция и на линия през цялото време. Прекалената ангажираност обаче може да доведе до прегаряне, ако човек не си вземе нужната почивка.

Ето 7 вида почивки, от които тялото ни има крещяща нужда:

- Физическа – физическата почивка е точно това, което звучи. Всеки трябва да позволи на тялото си да се възстанови и позабави темпото. Дрямката, по-ранното лягане от обикновено, йогата и отделянето на време, за да обядвате спокойно, може да са видове почивка.

- Психическа – подобно на физическата, тя е това, което звучи. Като си вземате този вид почивка, се презареждате психически, давате на ума си спокойствие, помагате му да се концентрира по-лесно. Изключете мобилните си устройства, гледайте позитивно на нещата, слушайте любимата си музика.

- Емоционална почивка – емоционалната почивка означава разтоварване на емоционалния багаж. Споделете с емоциите си с някого, когото обичате. Ако не ви е удобно да говорите с приятел, роднина, опитайте да говорите с терапевт.

- Социална почивка – социалната почивка се отнася до възстановяване на себе си чрез свързване с подходящите хора. Казано с прости думи – социалната почивка означава възстановяване на връзката със себе си. То може да се случи с разговор с наставник и прекарване на време в компанията на хора, от които бихте могли да научите нещо.

- Творческа почивка – за да се поддържате енергични и да намерите повече вдъхновение, творческата почивка е важна. Понякога загърбването на собственото творчество и обръщането към това на другите може да помогне. Можете да почетете книга, да се разходите или да разгледате нечие произведение на изкуството.

- Сензорна почивка – изключването на вашите джаджи, излизането на чист въздух и разговорите могат да ви помогнат да се отпуснете на сензорно ниво. Можете да отидете на тренировка на открито или да си създадете журнал.

- Духовна почивка – нуждаем се от нея, за да се чувстваме сигурни и да имаме цел, но и хармония в себе си. Четенето на философски творби, медитацията и доброволчеството могат да ви помогнат да си починете духовно. Ако все още не сте опитали медитация, можете да опитате да си поемете дълбоко въздух.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay