7 неща, които можете да направите, ако някой, който обичате, получи паник атака

7 неща, които можете да направите, ако някой, който обичате, получи паник атака

Паник атаките могат да бъдат много страшни за човека, който минава през тях. Но са не по-малко страшни и за близките на този човек. Въпреки че има много насоки относно това какво трябва да правим, когато някой получи паник атака, родителите, съпрузите и близките на хората с паник атаки не знаят точно какво трябва да правят. Ето защо в повечето случаи те се чувстват безсилни да помогнат и просто нямат представа как да действат. Има обаче някои основни неща, които можете да направите, за да помогнете на човек, който получава паник атака.

Ако имате близък, който получава паник атака, ето какво трябва да знаете:

1. Запазете спокойствие

Трудно е да запазите спокойствие, докато гледате как ваш любим човек изглежда така, сякаш ще се разпадне. Но е много важно поне да опитате да запазите спокойствие. Ако и вие се стресирате, това ще удължи пристъпа на паника. Опитайте да говорите спокойно и да не създавате суматоха.

2. Не омаловажавайте чувствата му

Въпреки че пристъпите на паника не са опасни, това не ги прави по-малко реални. Хората могат да чувстват различни неприятни неща като болка в корема, замайване, задух или сърцебиене. А паническа атака е наистина ужасно преживяване и фрази като: "Не се преструвай!” или "Голяма работа!” няма да помогнат. Вместо това, изберете думи, които могат да насърчат човека да премине по-лесно през това (например: "Знам, че си много уплашен, но аз съм тук с теб." или "Ще преминем през това заедно").

3. Попитайте от какво има нужда

Опитайте се да избягвате предположения и да правите неща, които само вие намирате за подходящи. Всеки човек може да се нуждае от различен вид подкрепа, така че внимателно попитайте какво иска да направите в момента. Не бързайте и не го бомбардирайте с океан от въпроси и уважавайте всички искания, които има, дори и да изглеждат незначителни за вас. 

4. Напомнете на човека, че това скоро ще приключи

Пристъпите на паника рядко траят повече от половин час, но повечето от тях достигат своя връх през първите 2-10 минути. Но тъй като това време се усеща като вечност и е изпълнено с много страхове, почти всеки, който страда от това разстройство, забравя за това, че скоро ще приключи. Така че може да бъде много полезно да насочим вниманието на човека към този факт, за да му помогнем.

5. Напомнете, че това, което се случва не е опасно

Някои хора споменават, че пристъпите на паника приличат на сърдечни удари и хората имат чувството, че умират. Но в действителност тези симптоми не са опасни, чисто физически. Ако знаете, че този човек е претърпял всички медицински прегледи и не е открито нищо животозастрашаващо, напомнете, че това, което се случва, не е опасно. 

6. Дишайте заедно

Друго нещо, което можете да направите, е да помогнете на човека да регулира дъха си. Човек, който страда от паническа атака, обикновено диша неравномерно и твърде бързо. Опитайте да дишате заедно, за да му помогнете да регулира дишането.

7. Опитайте да го разсеете

Опитайте да разсеете човека, за да не мисли за това, което му се случва. Помолете го да изброи 5 неща, които вижда, 5 неща, които усеща, няколко неща, които чува и т.н. Просто задавайте въпроси, които да го разсеят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay