Каква е връзката между това колко често се целувате и каква е продължителността на връзката ви?

Каква е връзката между това колко често се целувате и каква е продължителността на връзката ви?

Една целувка предава страст и нежност, но освен че ни кара да се чувстваме щастливи, целувката изпраща и друга информация към мозъка ни. Според научни изследвания, когато се целуваме, ние обменяме разнообразна информация, за която дори не сме наясно. Мозъците ни анализират начина, по който се целуваме и вземаме несъзнателни решения, които могат да определят съдбата на връзката ни.

Тези научни изследвания са наистина интересни. Ето как общувате с партньора си, без дори да знаете:

Учени от Оксфордския университет старателно проучили тайните на целувките и установили, че всъщност ни позволяват да намерим, оценим и евентуално да задържим правилните партньори за дългосрочна връзка.

Според техните изводи, целувките ни позволяват правилно да определяме партньорите си и да ги задържаме, когато сме във връзка. Проучванията им също показват, че жените като цяло са по-избирателни и придирчиви при избора на потенциални партньори и те ценят целувките повече като начин да оценяват партньорите си.

Каква е връзката между това колко често се целувате и каква е продължителността на връзката ви?

Дори и да не сме наясно с това, ние подсъзнателно оценяваме партньора си, анализирайки неговите странности и характеристики. Целуването също ни позволява да преценим цялостното здраве на партньора си.

Изследването предполага, че жените са по-склонни да оценяват партньора си, когато двойката стигне до момента във връзката, в който започват да обмислят създаването на дете. Според това изследване жените придават по-голяма стойност на нещата, които поддържат дългосрочните връзки, тъй като отглеждането на бебе очевидно е по-лесно с присъствието на двамата родители.

Проучването също така предполага, че докато се целуваме, ние определяме нивото на здравето на човека чрез дъха и вкуса му. Естествено, лошият дъх или вкус могат потенциално да сигнализират за здравословни проблеми. Освен това, когато се целуваме, ние обменяме и мазна субстанция, наречена себум, която се произвежда от жлезите на тялото.

Каква е връзката между това колко често се целувате и каква е продължителността на връзката ви?

Ние обменяме това вещество, като докосваме кожата около и вътре в устата. Това вещество съдържа феромони, които разкриват ценна информация за човека, чисто биологично. С други думи, тя показва общите неща, които двамата души, които се целуват, имат.

Учените предполагат също, че това вещество разкрива хормонална информация, която кара мозъка да се замисли дали този човек е достатъчно здрав, за да създаде деца. Това, разбира се, се прави подсъзнателно и всъщност не мислим, че анализираме партньора си, но тази подсъзнателна част от мозъка ни влияе силно върху начина, по който се държим, въпреки че всъщност не разбираме какво се случва.

Каква е връзката между това колко често се целувате и каква е продължителността на връзката ви?

Интересното е, че повече от 60% от хората признават, че са загубили интерес към потенциална връзка след лоша първа целувка. Мозъкът буквално анализира целувката и изпраща съобщение, че този човек не е подходящия. 

Въпреки всичко това, целуването е чудесен начин за укрепване на връзката.   Устните са пълни с нервни окончания и когато целуваме любимия си, това подтиква мозъка ни да освобождава мощния хормон окситоцин, известен още като "хормонът на любовта", който ни кара да се чувстваме щастливи.

Целуването на човек, когото обичаме, също така засилва производството на серотонин, което ни позволява да изградим здрава и стабилна връзка. Също така целуването намалява нивата на кортизол, известен като "хормонът на стреса".

Следващият път, когато целувате партньора си, не забравяйте, че това не е само сладък интимен момент между двамата, а и част от изграждането и укрепването на връзката ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay