5 невероятни факта за Fendi

Fendi е синоним на лукс. Много големи имена в развлекателната индустрия, включително Дженифър Лопес, Кайли Дженър, Адел, Кание Уест, Кейти Холмс и Джене Айко са почитатели на марката. 

Колекциите на Fendi включват различни артикули, включително чанти, очила и дрехи.

На марката ѝ отне доста време, за да стигне до мястото, където е днес, и има някои фантастични факти от нейната богата история, които трябва да знаете.

1. Fendi съществува от 1925 г.

Основана през 1925 г., Fendi продължава да бъде една от най-известните луксозни марки в целия свят. Едоардо и Адел започват своя скромен бизнес в Рим. Това означава високо качество още от самото начало. 

Първоначално марката предлага кожени чанти и други кожени изделия. Първият магазин на Fendi на Via del Plebiscito е доста успешен. Неговата репутация за предоставяне на висококачествени продукти печели много лоялни клиенти, които тласкат марката напред.

Fendi претърпява няколко серии реновации от създаването си. Въпреки това, никога не губи своята идентичност в създаването на висококачествени продукти. Fendi продължава да пуска креативни нови колекции до ден днешен.

2. Fendi започва като семеен бизнес

Едоардо и Адел Фенди стартират Fendi заедно. След смъртта на Едоардо през 1946 г., силните жени в живота му продължават да поддържат бизнеса.

Адел и нейните дъщери (Паола, Франка, Карла, Анна и Алда) работят усилено, за да отговорят на нуждите на своите клиенти. Дъщерите на Фенди всъщност са отговорни за издигането на модната марка.

През 1965 г. Карл Лагерфелд се присъединява към екипа като творчески директор. Той трябвало да модернизира Fendi и се справя със задачата доста успешно. 

Повече от 50-годишната връзка на Лагерфелд с Фенди продължава до смъртта му през 2019 г. Последното модно шоу на Fendi през тази година беше знак на почит към неговото наследство и принос към модната индустрия.

3. Двойното F в логото означава Fun Fur

Логото с двойно F е също толкова емблематично, колкото самата марка. Замисляли ли сте се какво означава?  Означава "Fun Fur" - подходящо име, като се има предвид произходът на Fendi. 

Легендата Карл Лагерфелд го създава. Сестрите Фенди поискали от Лагерфелд модерно лого за марката. Няколко секунди му били напълно достатъчни, за да създаде логото, което всички познаваме днес.

Той скицира двете букви и представя дизайна си на сестрите. Те го одобряват и съвсем скоро логото избухва. Слага се върху почти всичко, от чанти до пижами.

По-късно има стотици вариации и цветове. Квадратният дизайн от 2018 г. е един от най-популярните.

4. "It-bag" на Fendi се нарича Baguette

Нали знаете как хората чакат в дълги списъци, за да се сдобият с ексклузивни дизайнерски чанти? Е, Fendi го направили първи с чантата Baguette. Смята се от мнозина за първата it-чанта на марката.

Начинът, по който французойките носели хляб от пекарната, вдъхновил създаването на чантата. Вентурини Фенди и Карл Лагерфелд са креативните умове зад дизайна на чантата през 1997 г.

След пускането на пазара Fendi Baguette не добива популярност веднага. Тази чанта става известна едва след като се появи на рамото на Кари Брадшоу в "Сексът и градът".

Fendi работи със Сара Джесика Паркър, за да създаде лимитирана серия чанта Baguette.

Тя е почти идентична с любимата ѝ чанта в телевизионното шоу. Този редизайн обаче е с ярко розови пайети.

5. Марката струва милиарди долари

Въпреки че Fendi започва като семеен бизнес, той се превръща в много повече. През 2001 г. LVMH става мажоритарен акционер във Fendi. 

Тази промяна не намалява ангажимента им към клиентите. Напротив, Fendi остана верен на предоставянето на вечни дизайни с най-високо качество.

Силвия Вентурини Фенди е единственият член на семейството на Фенди, който активно работи с марката.
Откакто създава емблематичната чанта Fendi Baguette, тя не е спирала. Активно създава нови колекции всяка година.

Стойността на марката Fendi се покачва стабилно година след година. През януари 2022 г. е оценена на около 6,3 милиарда евро. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay