5 токсични материи, които могат да бъдат вредни за вашето здраве и какво можете да носите вместо тях

5 токсични материи, които могат да бъдат вредни за вашето здраве и какво можете да носите вместо тях

Топли пуловери, ефирни рокли, любимите ни спортни клинове, оформящо бельо- толкова много от нещата, които носим, са изработени от синтетични материали. Въпреки че изглеждат добре и са удобни, те могат да бъдат опасни за вашата кожа и здравето ви. Могат да причинят лоша миризма на кожата, обриви, гадене или нещо още по-лошо. Химикалите в синтетичните тъкани не са най-доброто нещо за нашата кожа.

Ето няколко материи, които са опасни и с какво можете да ги замените:

1. Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използваните синтетични тъкани. Въпреки че може да се произвежда със смес от естествени компоненти, като памук, той е вреден за здравето ни. Когато носите полиестер, на кожата ви й става трудно да "диша". Освен това повишаването на телесната температура помага да се отделят химикалите от тази тъкан, които след това се абсорбират от кожата ви.

Това може да причини различни проблеми и дразнения като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестера в дрехите, а също и в спалното бельо.

2. Район (вискоза) 

Районът или вискозата е влакно, което се произвежда от целулоза, която се обработва химически. Производството на този материал не само е опасно, но носенето му също може да бъде нездравословно. Тази тъкан може да отделя токсични вещества, които могат да причинят гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите и безсъние. В допълнение към всичко това, производството му силно замърсява околната среда.

3. Найлон

Чорапи, бельо, чорапогащи и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е доста популярен. В същото време найлонът не е най-добрият избор за носене върху голата ви кожа. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта от кожата, което може да причини лоша миризма и кожни инфекции. При производството, тъканта се избелва или боядисва с различни химикали. Носенето му върху кожата ви също може да причини различни раздразнения.

4. Акрил

Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил, който е канцероген. Излагането на това вещество може да причини различни проблеми със здравето ви. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост на крайниците и много други. Носейки акрилни тъкани, рискувате да се абсорбира част от акрилонитрила в кожата ви.

Също така производството на акрил е една от причините за замърсяване на околната среда.

5. Ликра / Еластан

Тези тъкани са изключително еластични и с тях се правят много тесни дрехи като спортни сутиени, клинове, тениски, оформящо бельо, чорапогащи, бикини и др. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан, който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения като дерматит.

Кои материи са безопасни:

Памук: той е дишащ, абсорбира течността от кожата, предпазва от прегряване през лятото и от студа през зимата. Също така е хипоалергенен и издръжлив. Това е една от най-добрите материи, които можете да носите, за да се чувствате максимално удобно.

Вълна: вълната е изцяло естествен материал, регулиращ температурата и влагата, който не губи формата си и не провисва с времето. Също така е мек, лек и предлага естествена UV защита! 

Кашмир: това е много ценен материал. Не се използват тежки химикали за създаване на гладкото копринено усещане от кашмира и е много приятен за носене.

Коприна: тази мека материя има не само луксозна текстура, но има и куп ползи за здравето! Може да забави стареенето, да помогне при екзема и астма, да има противогъбичен ефект, да помогне за избягване на алергии и да подобри съня!

Бамбук: бамбукът е нова интересна алтернатива на традиционните естествени материи. Текстилът, изработен от бамбук, е също толкова мек и копринен като другите естествени тъкани, но също така е хипоалергенен, силно дишащ и терморегулиращ. Той може да абсорбира влагата от кожата дори по-добре от памука и да ви предпази от UV лъчи като вълната. Също така, той е биоразградим.

Лен: това е изключително удобен и издръжлив материал. Освен това дрехите от лен са лесни за поддръжка и подходящи за всеки сезон. Той има хипоалергенни свойства, ще се чувствате комфортно в него и ще помага на кожата ви да диша.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay