Вредна ли е Комбучата за зъбите?

Вредна ли е Комбучата за зъбите?

Ферментиралият чай е богат на пробиотици и пребиотици, които спомагат за увеличаване на добрите бактерии в червата, подобряване на храносмилането и цялостното здраве. Но ако наистина обичате Комбуча, тъжна новина: тя може да не е толкова полезна за вашите зъби.

Доминиращият тип бактерии в Комбучата създава оцетна киселина. По скалата на рН, белият дестилиран оцет е с pH около 2,4. Правилно произведената Kомбуча е с pH от 2,5 до 3,5. 

Известно е, че киселината уврежда зъбния емайл, но киселинното рН на Комбучата също позволява лошите бактерии, които вече се намират в устата ви, да създадат потенциално нездравословна среда за венците ви. Пиенето на Комбуча може да бъде също толкова вредно за зъбите Ви, колкото пиенето на сладки газирани напитки, тъй като ниското pH предразполага към появата на кариеси. 

Подобно на други тъмни напитки, включително вино и кафе, Комбучата може да предизвика и промяна на цвета на зъбите. Тъй като съдържа танини, пиенето с течение на времето ще оцвети зъбите ви. 

Пиенето на чая чрез сламка може да помогне. Поставете сламката зад предните си зъби, така че киселата напитка да има по-малък шанс да влезе в контакт със зъбите. След консумирането на каквато и да е кисела напитка, е добре да пиете флуорирана вода, която ще изплакне устата и ще запази контрола на киселините. 

Това помага да се защити този скъпоценен емайл, който не само прави зъбите ви по-бели, но и служи като бариера срещу бактерии, които могат да причинят кариеси и инфекции. Така че, ако обичате Комбуча, просто вземете предпазни мерки, не е нужно да се отказвате от нея.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay