Плодов сняг през лятото

Скрежина разхлажда в горещините

Плодов сняг през лятото

Летните горещини ни принуждават да опитаме всички възможни начини за разхлаждане. И докато навън температурите се изкачват до максимума си, предлагаме ви да се освежите с един много популярен италиански десерт – Скрежина или Granita Siciliana.

Скрежината е полузамразен десерт, който по оригинална рецепта се приготвя от захар и плодове. Традиционните вкусове са с лимон, портокал, жасмин, кайсиеви ядки, бадеми, кафе, мента и различни сезонни плодове.
 

На който и вкус да се спрете, десертът ще се впише идеално в лятната ви диета, тъй като не е особено калоричен. Както вече предполагате, лесен е за приготвяне. 

 

Скрежина от лимон

Необходими продукти


500 мл вода
200 гр захар
лимони

Начин на приготвяне:

Сложете водата и захарта в подходящ съд и настържете лимонена кора. Оставете на тих огън, докато захарта напълно се разтопи.

Получената течна смес прецедете, за да отстраните парченцата лимонена кора. Изстискайте сока от лимоните и смесете в подходящ съд. Оставете във фризера.

След 30 минути извадете и натрошете получената смес. Може да използвате блендер или кухненски робот, вариант е и с добрата стара вилица. Повторете процедурата още 1-2 пъти през 30 минути.

Процедурата може да ви се струва трудоемка, но ефектът си заслужава – ще получите десерт, като че ли току-що приготвен от някой италианец.

Получените късчета лед с вкус на лимон може да сложите в чаша за мартини, за сладолед или какъвто друг подходящ съд имате.

Украсете с резенче лимон и най-вече по вдъхновение.

40 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 15.07.2011|15:54
Много харесвам това разхлаждащо изкушение. На морето се предлага почти навсякъде, а чужденците си умират за него. Със сигурност обаче ще бъде най-вкусно ако си го приготвиш вкъщи, затова смятам още утре да си го приготвя и без това го дават да е доста горещо.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay