Повелителката на вълшебните кукли

"Всяка моя кукла се изработва за конкретно дете и носи неговата душевност" - Ивайла Стоева

Днес ще ви запознаем с невероятно сръчната и артистична Ивайла Стоева (m.i.i.a). Прииска ни се да ви срещнем именно с нея, защото куклите ѝ ни приласкават да се връщаме към едни сладки и отдавна забравени детски фантазии.

Едва ли има малчуган, който да не си е представял как играчките му оживяват, щом всички вкъщи заспят. Е, творенията на Ивайла могат да ни накарат да вярваме в тези приказки дори от позицията ни на пораснали вече хора.

Ако правилото "очите са огледало на душата" важи не само за хората, но и за куклите, то творенията на тази забележителна дама със сигурност имат богата душевност. Лицата им са ръчно изрисувани, с много въображение и прецизност. Очите им не приличат на очите на никои други кукли. (Можете да се вгледате в тях, като посетите нашата галерия или страницата за персонализирани изделия от плат Special Edition.)

Ивайла избработва всяка от меките си играчки само по веднъж. И не би могла да повтори "модела", тъй като го създава специално за конкретно дете. Отговаря на личните му вкусове, интереси и черти от характера.

Повелителката на вълшебните куклиКуклите на m.i.i.a си имат собствени, прецизно изработени аксесоари. Понякога ги придружава и по някое животинче. Тук, например, виждаме куклата Розалин с нейния винтидж куфар, заека Дългоух и слончето Лула.
Но нека оставим Повелителката на вълшебните кукли сама да ни разкаже за това как се сбъдват детски мечти. И как е успяла да сбъдне собствените си копнежи за щастлив живот.  

Ще ни се представиш ли с няколко думи: откъде идваш, накъде си се запътила и с какво ти се е налагало да се бориш по пътя?
Родена съм в Стара Загора, а висшето си образование получих в София, където живях 7 години. Работих в магазин за художнически и хоби материали. Там получих едни от най-необходимите ми знания, които използвам и сега.

Не след дълго любовта и копнежа по морето ме доведоха във Варна.

Майсторенето на красиви неща винаги ме е привличало и сега се радвам, че се преборих за възможността да създавам текстилни кукли според собственото си виждане и това да се харесва от хората.

Повелителката на вълшебните куклиИвайла Стоева и нейните приятели от текстил
Кога и как реши да превърнеш тази чудна дейност в свое основно занимание?
Когато излязох в отпуск по майчинство, започнах да се уча да работя с шевна машина. Бременността ме вдъхнови да правя играчки от плат и с времето да изградя свой собствен и разпознаваем стил. След като интересът към куклите ми започна да расте, събрах смелост и реших да не се връщам на предишната ми работа.

Това си е една смела крачка за мен, защото вече имам две деца. Грижите и разходите по тях са много.

С кого се запознаваш първо - с куклата, или с детето, за което тя е предназначена?
Може би много често се водя от майката на детето. Когато то е много малко, неговият стил се допълва от този на майка му. Нали нашите деца са наше отражение? Много ми помагат и снимките, които ми изпращат.

Как се появява идеята за конкретния вид на куклата? Откъде черпиш вдъхновение за физиономийката, тялото?
Винаги преди да започна една кукла искам повече информация за детето. От нея си взимам каквото ми трябва и добавям щипка от собственото си въображение. Има хора, които напълно ми се доверяват и оставят всичко на моя избор.

Повелителката на вълшебните куклиРъчно изработените животинчета на m.i.i.a също са прекрасни.

Как избираш материалите, с които работиш?
Всичко започва с избора на красиви памучни платове с дизайнерски шарки и високо качество. Мога да стоя с часове в някой магазин и да си избирам. Не познавам платовете по наименование, но знам кога един плат изглежда добре, приятен е на допир и искам да ушия нещо от него. 

Използвам много памучна дантела, панделки, копчета, а също и разни малки елементи, ако детето е по-голямо. Куклите пълня със силиконов пълнеж.

Ще ни разкажеш ли още интересни неща относно самата технология, по която изработваш творенията си? Колко време отнема процесът?
Една кукла отнема около седмица, но може и много повече. Зависи от конкретната задача.

Изработката на главата е може би най-тънкият момент и там възможността за грешки е най-голяма. Тялото много често го променям и внасям дребни подобрения. Има някои малки тайни по време на изработката, които съм си измислила сама и допринасят за по-добрия вид на куклата. Но тях няма да ви разкрия!

Основната идея е, че куклите трябва да стават за игра и да са мекички, а не само да красят нечий рафт.

Повелителката на вълшебните кукли
Какво трябва да притежава една кукла, за да спечели истински детското сърце?
Детето трябва да усети любовта, с която куклата му е поръчана, изработена и подарена. Да разпознава тази любов всеки път, когато играе с куклата и се взира в изписаното ѝ лице. Играчките не са само парчета плат, зашити заедно - те оживяват в детското въображение.

А възрастните? Играят ли си и те с кукли? Получаваш ли поръчки за вече пораснали деца?
Да. Имам няколко поръчки за пораснали деца.

Щом си се захванала с този прекрасен занаят, явно си от хората, които успяват завинаги да съхранят детското в себе си. С какво се отличават тези хора от останалите?
Бях забелязала, че винаги има нещо инфантилно в нещата, които правя и сега се радвам, че успях да катализирам тази енергия. Ние сме като Питър Пан, който не иска да порасне и да стане част от отговорния и скучен свят на възрастните. И все пак вече ни се налага...

Повелителката на вълшебните куклиА защо не и красива торта за рожден ден, направена от плат?
Коя беше любимата ти играчка като дете?
Една голяма плюшена лисица. Още си я пазя.

А имаш ли си любима сред куклите, които самата ти си измайсторила?
Признавам си, има няколко, в които не бих променила нищо, ако трябва да ги повторя. Но не бих го направила - никога не повтарям куклите.

Благодарим за това вдъхновяващо интервю на жената, която е способна да напусне и родния си град, и столицата, водена от любовта към морето. На жената, която се е осмелила да се раздели със сигурна работа, за да се впусне в мечтите си. Благодарим на Ивайла Стоева, тъй като истински разбира от какво имат нужда децата ни!

Ако искате да ви срещаме с още креативни и успяващи българи, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

Повелителката на вълшебните кукли
46 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 11.07.2016|13:00
как можем да се свържем с ивайла стоева и за какъв период от време изработвате кукла по снимка на дадено дете
11
Не е посочен 03.10.2013|13:21
Много скъпи бе!
10
Не е посочен 01.10.2013|17:55
Много са хубави, искам и аз една такава кукла.
9
Не е посочен 01.10.2013|15:07
Възхищавам се на хората, които умеят да създават подобна красота от нищото, тъй като това са кукли от парцалчета.
8
Не е посочен 01.10.2013|14:31
Кученцето наистина ми хареса най-много, чак ми идва да си поръчам и на мен!
7
Не е посочен 01.10.2013|14:12
Много са красиви, чудесни са за подарък на някое прекрасно дете!
6
Не е посочен 01.10.2013|09:14
Прави много красиви кукли.
5
Не е посочен 30.09.2013|19:44
Не ми харесват.
4
Не е посочен 30.09.2013|18:46
Много са красиви тези парцалени кукли. В пъти по-хубави са от онези несъразмерни и проскубани вариации на кифли Барби или пък новата мания - кукли с огромни глави.
3
Не е посочен 30.09.2013|16:14
Уникално красиви неща от плат създава! Обожавам такива кукли с душа, които не приличат на никоя друга за разлика от тези в магазините.
2
Не е посочен 30.09.2013|15:36
Много красиви кукли.
1
Не е посочен 30.09.2013|14:41
Много интересно изкуство, тези кукли наистина ме върнаха назад във времето, доста добре се е справила жената и и се отдава определено.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay