Предимствата да масажирате бебето си

Предимствата да масажирате бебето си

Знаете какво се случва – в момента, в който сложите бебето да си легне, започва да плаче. Вземате го и то отново е усмихнато. Ако носенето на ръце може да бъде толкова успокояващо, представете си как ще се почувства след масаж на цялото тяло. Всъщност проучвания доказват, че масажирането на бебето може да намали плача, да му помогне да спи по-спокойно, да облекчи запека и коликите.

Когато го масажирате, вие стимулирате централната му нервна система. Това предизвиква верижна реакция – кара мозъка му да произвежда повече серотонин и по-малко кортизол, хормон, който секретира в отговор на стрес. В резултат сърдечната му честота и дишането му се забавят и то става по-спокойно.

Редовните масажи помагат и за емоционалното му благополучие. Докосването и раздвижването са сред най-мощните форми на комуникация между бебетата и техните родители. Лесно е да се почувствате безпомощни с новородено, но добрият масаж може да ви покаже, че контролирате нещата. Той ще ви помогне да се научите да разчитате сигналите, които то ви дава, и да реагирате по-добре на неговите нужди.

Масажът на бебчето е толкова прост, колкото и приятен. Нуждаете се от 10 до 15 минути на ден. Изберете момента, в който бебето и вие сте спокойни. Опитайте да започнете след смяна на памперс или като част от ритуала за баня. Преди да започнете се уверете, че в помещението е топло и тихо. Свалете всякакви бижута, които биха ви попречили, и подгответе бебешко олио. Оставете го само по памперс и го поставете върху мека кърпа, под главичката му сложете възглавничка. Започнете, разтривайки дланите му с пръсти няколко пъти. Когато то се почувства по-добре, опитайте няколко успокояващи техники, като започнете от крачетата му и продължавайте нагоре по тялото му.

Видове масажи:

Масаж на краката – леко, но здраво увийте ръце около крака на бебето и плъзгайте ръце надолу от бедрото до глезена. Направете това няколко пъти, след това повторете на другия крак.

Масаж на корема – поставете ръцете си на нивото на пъпа на бебето. При движение по посока на часовниковата стрелка разтривайте здраво, но внимателно върховете на пръстите си върху корема с кръгово движение. Повторете няколко пъти.

Масаж на ръцете – нежно завъртете ръката на бебето между пръстите си, като започнете от рамото му и се придвижите надолу към китката му. Повторете два до три пъти и след това преминете на другата ръка.

Масаж на шията – подпирайте с една ръка главата и горната част на тялото на бебето. Поставете палеца на другата си ръка от другата страна на врата му, а първите си два пръста от другата страна. След това използвайте върховете на пръстите си, за да разтриете нежно врата на бебето с кръгови движения. Повторете.

Масаж за облекчаване на колики – Направете му първо масаж на корема. След това сгънете коленете му до корема и задръжте 30 секунди преди да освободите. Повторете няколко пъти. След това поставете едната си ръка върху корема му, плъзгайки я надолу по ритмичен начин, за да спомогнете освобождаването на газове. Повторете, ако е необходимо.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay